ORDINA BLOGT

Binnen wel eens de weg kwijt? Apparatuur niet te vinden? Indoor locatie met Ibeacon

Raak jij wel eens verdwaald in een ziekenhuis? Dan verlang je naar dat handige GPS-navigatiesysteem dat je buiten gebruikt en je de weg wijst.

 • Richard van Tilborg
 • 23 februari 2014

Helaas werkt GPS nog niet binnen een gebouw, terwijl we daar ook graag gebruik willen maken van informatie over de locatie van een persoon (of een voorwerp), die ons kan helpen. Met nieuwe technologie wordt het steeds gemakkelijker om ook binnenshuis (indoor) de locatie te bepalen, waardoor een wereld van veel nieuwe handige toepassingen ontstaat die verder gaat dan navigatie.

Diverse toepassingen

Er zijn diverse toepassingen te bedenken waarvoor we indoor locatiebepaling kunnen gebruiken:

 • Marketingdoeleinden is een veel gehoorde. Je loopt ergens loopt en je ontvangt gerichte reclame die van toepassing is op op jouw situatie, locatie en tijd. Wanneer je straks bij de drogist loopt, krijg je een advertentie te zien op een beeldscherm, voor korting op een grote pot vitamine, omdat Google weet dat jij de afgelopen dagen online ongezond voedsel hebt besteld. Hier komen natuurlijk ook weer de privacydiscussies naar voren en daar is altijd de vraag: wat 'levert het op?' ten opzichte van 'wat kost het ons?'. Wat levert locatiegebaseerde marketing ons dan? De reclame kan gerichter worden gegeven, waardoor we minder reclame krijgen te zien die niet van toepassing is voor ons.
 • Maar het kan ook voor praktischer doeleinden gebruikt worden, zoals in grote gebouwen waar je nu voortdurend de weg kwijtraakt. Met de indoor locatiebepaling verschijnt er een plattegrond of een navigatiepijl op je mobiel, je Google Glass of een scherm aan de muur(met jouw naam of foto), waardoor je precies weet waar je heen moet lopen. Verdwalen in een ziekenhuis is verleden tijd! Andere praktische voorbeelden zijn onder meer het automatisch tijdklokken wanneer iemand voorbij loopt, bepalen in welke ruimtes de schoonmakers zijn geweest of beschikbaarheidsinformatie geven over een vergaderzaal.
 • Naast de lokatie van personen kunnen we de technologie ook gebruiken voor het bepalen van locaties van voorwerpen of apparaten. Dus bijvoorbeeld een centraal overzicht op een plattegrond van alle rijdende conferentieschermen, zodat je effectief kunt plannen en nooit meer iets kwijt bent.

Er zijn kortom talloze interessante toepassingen te bedenken waar indoor locatiebepaling uitkomst kan bieden.

Technologie

Er zijn steeds meer verschillende technologieën beschikbaar om het indoorprobleem van GPS op te lossen, door middel van onder meer RFID, WIFI, licht, IBeacon. Diverse oplossingen hebben elk hun voor- en nadelen op gebied van kosten, nauwkeurigheid en energieverbruik. In deze blog wordt ingezoomd op de IBeacon, een oplossing die redelijk eenvoudig, met lage kosten en laag energieverbruik te implementeren is.

De Ibeacon is een klein apparaatje dat je overal op kunt plakken. Het heeft ongeveer de grootte van een lucifersdoosje. Een Ibeacon stuurt elke seconde (of 10 keer per seconde) een uniek identificatienummer rond. Een telefoon kan dit opvangen en op basis van dit unieke nummer kan een app voor de locatie waar de persoon zich in bevindt op maat informatie ophalen en daarna tonen.

Naast het unieke nummer kan er aan de hand van de signaalsterkte (RSSI) ook bepaald worden hoe ver iemand zich qua afstand(straal) van het baken bevindt. Door nu meerdere bakens te gebruiken, kun je exact berekenen waar iemand zich bevindt (driepuntsmeting).

Een groot struikelblok in het verleden om actieve bakens (dus punten die voortdurend signaaltjes uitzenden) te positioneren, was de energievoorziening. Batterijen gingen niet lang mee en overal draden naar toe trekken is ook niet ideaal. Met Bluetooth low energy is dit probleem opgelost. De bakens gaan met deze voorziening langer dan een jaar mee zonder dat je een batterij hoeft te vervangen.

Eerste applicaties

Ordina heeft applicaties voor IBeacons ontwikkeld voor een concept binnen de zorg. Door middel van de bakens werden gerichte instructies gegeven aan patiënten/cliënten, wanneer zij bij een bepaald apparaat kwamen. Hierdoor hebben we bouwblokken gerealiseerd die we kunnen hergebruiken voor andere doeleinden. Helaas hebben hem nog niet aan onze Google Glass kunnen koppelen. Bluetooth 4 wordt wel door Glass ondersteund, alleen de software/firmwareversie kan nog geen Bluetooth 4 aan, hier komt binnenkort een update voor.

SMART Technologies

De indoor lokatiedienstverlening is onderdeel van SMART Technologies van Ordina. SMART Technologies maakt toekomstig leven en werk makkelijker door samen duurzame oplossingen te creëren. We maken innovatie toepasbaar door het slim combineren van:

 • Sensoring (kunstmatige zintuigen)
 • Wearables (draagbare technologie)
 • Robotica (programmeerbare machines)
 • Augmented reality (werkelijkheid met digitale toevoegingen)
 • Virtual reality (een andere wereld dan waar je fysiek bent)
 • Machine2machine (communicatie tussen voorwerpen)
Meer informatie?

Interesse in de oplossing? Of wil je graag ons team komen versterken? Neem dan nu snel contact op!