ORDINA BLOGT

Lang lang geleden was er eens een hele goede luisteraar

Waarom 'luisteren' belangrijk is. Een PMO blog van Miquel de Boer

  • Miquel de Boer
  • 18 februari 2014

Je kent het wel, je bent op een verjaardag en in de keuken staat een groepje mannen te praten over het aankomende voetbalweekend. Wat dan meteen opvalt is het enthousiasme waarmee men hun eigen ideeën over hun club en het voetbal in het algemeen verdedigt. Zoals toenmalig bondscoach Marco van Basten destijds al opmerkte: “in Nederland hebben wij 16 miljoen bondscoaches en daarmee 16 miljoen meningen”. Waar vooral mannen erg goed in zijn is het uitspreken van hun mening zonder hierbij goed te luisteren naar de argumenten van een ander. Maar vrouwen reken je niet rijk! Alhoewel vrouwen over het algemeen beter kunnen luisteren is dit ‘probleem’ universeel.Zoals Stephen Covey terecht heeft opgemerkt: “de meeste mensen luisteren niet met de intentie om iemand te begrijpen, maar luisteren met de intentie om te antwoorden”. Ik denk dat deze uitspraak bij vele van jullie voor een glimlach zorgt, omdat iedereen zich hier ooit wel eens schuldig aan heeft gemaakt.

Ik hoor jullie denken waarom heeft dan iedereen de neiging om te praten in plaats van te luisteren? Dat heeft verschillende redenen:

  • Goed luisteren kost moeite. Je moet namelijk heel geconcentreerd zijn om goed te begrijpen wat iemand anders zegt.
  • Voor goed luisteren moet je oprecht interesse hebben in wat de ander te vertellen heeft om ook goede wedervragen te kunnen stellen.
  • Voor goed luisteren moet jij je eigen mening kunnen parkeren om de mening van de ander zodoende goed te kunnen evalueren.

Met goed luisteren bereik je uiteindelijk meer dan je in eerste instantie zou denken:

  • Door goed te luisteren geef je iemand het gevoel dat hetgeen verteld wordt je ook echt interesseert. Je creëert daarmee respect en begrip bij je gesprekspartner.
  • Door goed te luisteren en goed door te vragen zorg je voor wederzijdse interesse en is de kans dat je gesprekspartner jou ideeën wilt horen vele malen groter. Dit zorgt uiteindelijk voor meer diepgang van je gesprekken en zal op de lange termijn de kwaliteit van je relatie flink verbeteren.

Volgens Stuart Diamond kan je je eigen doelen alleen maar bereiken als je oprecht interesse hebt in wat je gesprekspartner te vertellen heeft en daarbij je eigen standpunten ondergeschikt maakt. Probeer daarom in je eerst volgende gesprek met je vriend, vriendin, manager of collega eens echt te luisteren. Je zult merken dat je veel meer rust hebt in het gesprek. Je zult ook merken dat je meer en betere vragen stelt aan je gesprekspartner en uiteindelijk zal je merken dat je gesprekspartner blij is dat hij of zij zijn verhaal heeft kunnen doen. En zoals met veel dingen in het leven, een goede luisteraar wordt niet geboren, een goede luisteraar wordt gevormd.

Heb je vragen over de genoemde auteurs of opmerkingen? Neem dan gerust contact met mij op. Ik ben erg benieuwd wat jullie ervaringen op dit gebied zijn. Heb je zelf interessante onderwerpen waar je graag een keer een blog over wilt schrijven laat het dan ook weten.