ORDINA BLOGT

Online privacy en security

Tegenwoordig lijkt privacy een onderwerp dat wij allang niet meer hebben. Nederlanders hebben niets te verbergen. Maar natuurlijk heb je van alles te verbergen. We hebben immers bijna allemaal gordijnen hangen.

  • Jeroen Bijl
  • 7 februari 2014

6 Februari heb ik de kennissessie Cybercrime en Cybersecurity bijgewoond. Een avond met veel presentaties en een demo hacken. Een van de presentaties was van ​Prof. dr.ir. Jan van den Berg, TU Delft. In zijn presentatie werd de Albert Heijn in een zin genoemd met de NSA. Dit heeft mij aan het denken gezet.


Aan wie geven wij onze privé informatie? Zelf heb ik geen bonuskaart want de AH hoeft niet te weten wie ik ben en wat ik koop in ruil voor een paar cent korting. Maar toch heb ik een Facebook account. Hoe komt het dat na al het nieuws over hoe Facebook om gaat met onze gegevens, wij niet massaal deze accounts sluiten en dat het netwerk juist nog steeds iedere dag groeit.?


Wij hebben een wereld gecreëerd waar de Facebook en de Google machtiger zijn en meer over ons weten dan onze overheden. Zijn wij nog op internet nog wel zo anoniem als wij denken en hoe beschermen wij vandaag de dag nog onze persoonlijke gegevens?


Er wordt wel eens gezegd dat alles wat je op het internet zet, voor altijd op het internet staat. Is er een weg terug naar de volledige anonimiteit? (Willen wij dat eigenlijk nog wel?). Wat ook een interessant onderwerp is: “Wat gebeurt er met je online gegevens nadat je bent overleden?” Facebook verandert je pagina in een “memorial page”. Maar wat doet LinkedIn? Onlangs kwam ik tussen mijn bekende mensen een oud docent tegen die drie jaar terug is overleden. Alsof er niets gebeurd is. Dit blog: http://www.pewresearch.org/fact-tank/2013/12/02/what-happens-to-your-digital-life-after-death/ legt het zo ongeveer uit. Alleen lees ik wel dat bijvoorbeeld Google en Twitter je account deactiveert. Dus niet verwijderd.


Hoe gaan jullie om met je privé gegevens? En hoe bereid je kinderen voor op de digitale wereld?

Over de auteur:

Jeroen Bijl

Jeroen is sinds 2012 werkzaam voor Ordina (Clockwork). Jeroen wordt bij klanten en projecten ingezet als Front-End Developer en doet hij met name de Front-End werkzaamheden bij Drupal projecten. Verder houdt hij zich bezig met nieuwe ontwikkelingen om de Front-End Workflow effectief en en makkelijker te maken.