ORDINA BLOGT

Humane technologie

We zijn ernstig toe aan humane technologie. We doen dingen die we niet zouden moeten doen, we beperken ons waar het niet nodig is en hebben net te weinig tijd voor alles…

  • Siebren de Ringh
  • 28 juni 2014

De piramide van Pavlov past niet in een week van 7/24. Ik denk dat we versneld werken aan een betere wereld en dichter bij huis, een betere maatschappij en individueel welbevinden. De technologie als ultieme hefboom. De voorbeelden zijn te talrijk.

http://www.nu.nl/weekend/3812883/krijgen-robots-broek-in-huis-.html

Er zijn ook gedachten dat de technologie ons gaat overnemen en domineren. Een bekend fenomeen aan de vooravond van grotere veranderingen, sombere vooruitzichten. De alles wordt minder mineur.

Zo associeer ik door op het fenomeen humane technologie. De technologie die steeds meer kan zodat de mens weer humaan kan worden of de technologie die zelf steeds meer kenmerken aanneemt van de mens en de mens uiteindelijk domineert. Als doembeeld vind ik die laatste wel interessant.

Wat is dat dan, als de technologie humaan wordt? Wat zijn humane kenmerken? Ultiem humaan lijkt mij emotie. Een koffiezetapparaat dat elke dag wil weten wat voor weer het morgen is terwijl daar rationeel geen goede aanleiding voor is om dit elke keer te willen weten? Een soort ongedefinieerde deels cultureel bepaalde niet te stillen belangstelling voor zaken die volledig buiten je circle of influence liggen.

Zo zag ik in het kader van The Internet of Things een extreem humane koelkast voor me die zich koud en leeg voelt en gewoon even vastgehouden wil worden. Een c.v. ketel die het zelf te warm heeft en het te doen heeft met de koelkast en zichzelf bevrijd uit zijn verankering.

Als de volledig door de technologie gedomineerde dame of heer des huizes thuis komt staat de huishoudrobot met veger en blik de gevolgschade ongedaan te maken. De robot die altijd voor de ander in de bres springt en zich danig ondergewaardeerd voelt.

Over de auteur:

Siebren de Ringh

De overheid van de toekomst wordt nu gebouwd. Een krachtige overheid die zelfredzame burgers en bedrijven primair bedient met digitale middelen en een inspirerende werkgever is voor ambitieuze ambtenaren die zich met de kern van de zaak willen bezighouden, het verschil maken voor de maatschappij. Onze visie is dat veranderingen bij de overheid toenemend en tegelijkertijd implicaties hebben voor de professie van ambtenaren, de wijze waarop processen vormgegeven worden en de ondersteuning van informatietechnologie. Hierin willen wij met onze expertise voor de overheid het verschil maken. In deze blog wil ik u graag meenemen in onze adviespraktijk en de inzichten waar dit in resulteert.