ORDINA BLOGT

Leren van elkaar in agile BI

Het is nog niet zo simpel om agile concepten zoals Scrum op een goede manier toe te passen in business intelligence. Organisaties kunnen hierin veel van elkaar leren. Daarom wil ik die organisaties bij elkaar brengen om hun ervaringen te delen.

  • Rolien Breeuwer
  • 11 juni 2014

Geen appeltje eitje

Op de na-borrel van een event van het Agile Consortium raakte ik aan de praat over do’s en dont’s in agile BI. En dan zit je niet snel zonder gespreksstof. Want hoezeer de veranderlijke behoefte aan rapportages en analyses zich ook leent voor een agile-aanpak, lang niet overal leidt agile BI tot een goed resultaat.
Volgens mij zijn daar twee belangrijke oorzaken voor:  BI heeft nu eenmaal een groot aantal, zeer diverse gebruikersgroepen die niet allemaal hetzelfde willen. En daar komt bij dat van oudsher in BI enorm veel werk onder de motorkap moet gebeuren (het datawarehouse) voordat gebruikers iets bruikbaars krijgen.

 

Best practices

Zowel in mijn eigen projecten als bij bedrijven die ik adviseer, merk ik dat er steeds meer best practices ontstaan om met dit soort lastigheden om te gaan. Om maar eens een paar topics te noemen:

  • product ownership: hoe werkt dat het beste met de diversiteit aan gebruikers in BI?
  • ready state: hoe werk je user stories uit zodat het ontwikkelteam er direct mee aan de slag kan?
  • refinement: hoe knip je user stories handig op zodat ze binnen een sprint passen?
  • evolutie-scenario’s: hoe laat je prototypes en mockups slim evolueren naar de gewenste BI-architectuur?
  • versnellers: hoe kan je de ontwikkelsnelheid verhogen door gebruik van bijvoorbeeld ETL-generatie, virtualisatie, test automation?

 

Delen is vermenigvuldigen

Is het niet heel nuttig, interessant en ook ontzettend leuk om hierover best practices met elkaar uit te wisselen? Dus ik ga op zoek naar bedrijven die in deze kennisdeling willen participeren.
Van elkaar leren om beter te worden in agile BI. Klinkt toch goed? Heb je interesse om hier aan bij te dragen? Je weet me te vinden ….