ORDINA BLOGT

DrupalJam 2014 Verslag

Clockwork, het digital engagement bureau van Ordina, was als zilver sponsor op DrupalJam 2014. DrupalJam is het grootste Drupal-evenement van Nederland waar ruim 300 Drupal specialisten en ondernemers uit Nederland en België verzamelden om kennis te delen en te netwerken.

  • Imre Gmelig Meijling
  • 6 mei 2014

DrupalJam 2014 was een mix van hardcore Drupal kennissessies en inspirerende insights in aanverwante webtechnologie. Na de opening in Zen style, startte Ancilla Tilia van de Piraten Partij en Bits of Freedom startte het programma over de rol van de politiek in de internet privacy.  Jan Willem Tulp maakt prachtige datavisualisaties die hij met het publiek deelde. Drupal-oprichter, voorzitter en internationaal ondernemer Dries Buytaert stond het publiek te woord via een livefeed. Er was meer. Een aantal highlights...

DrupalJam 2014

Drupal in Overheid

Edo Plantinga en Hanno Lans meldden dat het Drupal Overheid initiatief na het eerste jaar een groter succes is dan verwacht. Het Rijkshuisstijl Theme voor Drupal websites en het initiatief van KING en Acquia voor een accessibility tester voor overheids websites waren kernpunten van de presentatie. 

De open source gemeente website

Met gepaste trots kon Frank Schaap de gratis Drupal distributie voor Nederlandse gemeenten presenteren. Doordat deze als open source distributie in de markt wordt gezet, bespaart dit gemeenten die hiermee willen werken veel geld én kan het worden verbeterd in andere gemeente website trajecten. De opzet is gebaseerd op het 'Toptaken' principe waarbij de prioriteiten van bezoekerstaken de opzet bepalen

Frontend Tools en Frameworks

Van Grunt en Sass tot Coffeescript, in de meeste projecten ontstaat de vraag "Welke tools en frameworks ga ik gebruiken" (deze vraag wordt niet altijd hardop uitgesproken). Marc van Gend gaf een kijkje in eigen keuken met duidelijke voorbeelden en onderbouwing direct toepasbaar in frontend ontwikkel werk.

You've got mail

Vincent van Scherpenseel adviseert: Gebruik online e-mail providers omdat het bereiken van een inbox enorm moeilijk is door spamfilters en de kosten van zulke providers veel lager zijn dan eigen investeringen. Daarnaast is het belangrijk om te testen met providers die zoveel mogelijk mail programma's kunnen testen door middel van screenshots. De manier waarop mail programma's e-mails tonen verschilt onderling sterk en de html ondersteuning is meestal zeer matig. A/B testen helpt goed om te kijken wat werkt.

De vergeten beperkingen van mensen

Als internet ontwikkelaar zijn er veel gebruik(er)s beperkingen waar je rekening mee moet houden zoals (kleuren)blindheid en motorische beperkingen maar ook technische 'handicaps' als een langzame verbinding, een klein scherm of beperkte software (Citrix clients). Iacobien Riezebosch is op het gebied van toegankelijkheid bij veel projecten betrokken en deelde de meest vergeten 'must-haves' op het gebied van webrichtlijnen en toegankelijkheid. 

Performance of UX

Jeroen Tjepkema liet zien wat web performance en slim design doet vanuit het perspectief van de gebruiker. Gebruikers haken vaak vroegtijdig af van je website. De time-on-site kun je verlengen. Optimalisatie van je websites draait om slim design, het begrijpen van je doelgroep en de juiste prioriteiten stellen aan je content. Maar ook om voor de hand liggende basisprincipes als het minimaliseren van het aantal requests. 'Meten is Weten' maar altijd 'outside-in', vanuit het perspectief van de browser.

Website Beveiliging en de Line of Attack

Sander Spierenburg is 'ethisch hacker' bij KPN en legt op speelse manier uit hoe een hacker een bepaalde 'line of attack' volgt, een lijn die je als beveiliger ook na kunt lopen. Hoe eerder je ingrijpt op die lijn, hoe dieper een hacker in het systeem moet graven. Vaak wordt er slechts een pleister geplakt en wordt alleen een specifiek issue opgelost, zonder het achterliggende grotere probleem aan te pakken. Dit wil zeker gebeuren als gewerkt wordt met ontwikkelaars in het buitenland en belangrijke zaken 'lost in translation' gaan. Vooral 3rd party Drupal modules zijn een risicofactor omdat deze niet dezelfde tests doorlopen als Drupal core. 

Dries Buytaert op DrupalJam 2014

Clockwork en Drupal 

Drupal is een open source content management systeem (cms) en content management framework dat wordt gebruikt voor websites en internet applicaties. Clockwork gelooft in open source en zet open technologie in daar waar ze aansluit bij de visie van opdrachtgevers. Open technologie bespaart geld. En ze zorgt er ook voor dat de software continu verbetert. Clockwork is lid van Stichting Drupal Bedrijven Nederland en actief in de Drupal community met het organiseren van events en bijdrage van code.

Clockwork sponsort DrupaJam 2014

DrupalJam 2014 werd mede georganiseerd door Imre Gmelig Meijling, thought leader op het gebied van open source en Drupal bij Clockwork en algemeen bestuurslid bij Stichting Drupal Nederland, welke DrupalJam jaarlijks organiseert. Bob Stolk en Fido van den Bos beantwoordden, samen met een groep anderen uit de Drupal gemeenschap technische vragen aan de Guru Bar. 

Foto's van het evenement zijn te vinden op Google Plus en Flickr. Op DrupalJam.nl worden de presentaties gedeeld.