ORDINA BLOGT

VisionWorks aanpak 'Testflow' gepresenteerd op Testnet

De methode ‘Testflow’ van VisionWorks is een aanpak, in combinatie met een testtool, om BI-oplossingen geautomatiseerd te testen. Op 14 mei hebben ruim 100 bezoekers van het landelijk Testnet Voorjaarsevenement kennisgemaakt met deze methode.

  • Marieke Roelofs
  • 28 mei 2014

Methode TestFlow resultaat van intensieve samenwerking

VisionWorks werkt samen met de Business Unit Testen van Ordina op het gebied van testen van business intelligence. Deze samenwerking heeft geresulteerd in de methode ‘Testflow’. Centraal hierin staat de open source-tool dbFit, waar VisionWorks een handige ‘fixture' aan heeft toegevoegd om ETL-programmatuur geautomatiseerd te kunnen starten. Met de tool kunnen verder queries worden afgevuurd op de database om controles uit te voeren op de inhoud van tabellen en op de logging. Ook kan met de tool met een druk op de knop programmatuur worden overgezet van de ene naar de andere omgeving.

Geautomatiseerd testen is een teamverantwoordelijkheid

Geautomatiseerd testen is niet meer weg te denken en met name onmisbaar in projecten met korte ontwikkelcycli, waar bij elke wijziging moet worden gecontroleerd of alle bestaande programmatuur nog werkt als voorheen (regressietesten). De Testflow-aanpak is daarom ingezet bij een agile datawarehouseproject bij een grote zorgverzekeraar. . De kracht van Testflow ligt, behalve in het geautomatiseerd testen, in de brede teamverantwoordelijkheid: zowel testers als ontwikkelaars werken intensief met de tool en dragen zo bij aan een verhoogde basiskwaliteit van de programmatuur.

Testflow

Grote belangstelling voor TestFlow

Op het Testnet Voorjaarsevenement presenteerde ik met Iris Groenewoudt de stappen die wij hebben gezet om het testproces in te richten volgens deze methode en de voordelen die het heeft gebracht: meer testen, sneller testen, eerder testen en met meer mensen tegelijkertijd testen. Voor deze  sessie was grote belangstelling: achterin de zaal moesten zelfs mensen staan.

Lees voor meer informatie het artikel op p.50 t/m 52 hier: https://www.testnet.org/nieuws/testnetnieuws-voorjaar-is-uit/menu-id-43.html

Voor algemene informatie over Testflow: http://www.ordinavisionworks.nl/nl-nl/diensten-en-oplossingen/bi-en-datawarehousing/testflow