Overige content

Biografie André Kuipers

André Kuipers foto Speakers Academy/Walter Kallenbach

foto Speakers Academy/Walter Kallenbach

André Kuipers is de eerste Nederlander met twee ruimtemissies op zijn naam. Zijn tweede missie is de langste Europese ruimtevlucht in de geschiedenis. In totaal bracht de ESA-astronaut 204 dagen in de ruimte door: 11 dagen tijdens missie DELTA in 2004 en 193 dagen tijdens missie PromISSe.

Ruimtestation ISS

Na jaren van training in Houston, Moskou, Keulen, Montreal en Tokio werd André, samen met een Russische en Amerikaanse collega, op 21 december 2011 voor de tweede keer gelanceerd met een Russische Soyoez-raket. Twee dagen later arriveerde hij in het internationale ruimtestation ISS om daar een half jaar te wonen en te werken. Aan boord was hij niet alleen arts, wetenschapper en boordingenieur, maar ook onderhoudsmonteur en ambassadeur van goede doelen. Op 1 juli 2012 keerde André terug en landde met zijn ruimtecapsule in de Kazachse steppe.

Astronaut André Kuipers biedt zijn publiek een unieke inkijk in de wereld van de bemande ruimtevaart en deelt zijn verhaal over de aanloop, de missie en zijn blik op onze planeet.

Onderwerpen:

  • Ruimtevlucht
  • Deltamissie
  • Ruimtevaart
  • Medische aspecten in de ruimtevaart