fbpx

Ordina Flexible Billing

Facturatie en inkomstenbeheer voor de digitale economie

De wereld verandert – en dus verandert ook je business. Platformgebaseerde businessmodellen, gepersonaliseerde proposities, de populaire pay-per-use- of abonnementsformules: ze vragen allemaal nieuwe prijsmechanismes en facturatiemodellen en een andere aanpak van inkomstenbeheer. Ons Flexible Billing-aanbod ondersteunt die transformatie – als startpunt voor tevreden klanten, meer inkomsten, en meer innovatie.

Je uitdaging: zet je klant centraal, met maatwerk en services

Klanten willen vandaag geen massaproducten of -diensten. Ze willen meerwaarde en resultaten. Die bied je niet door puur producten te leveren. Wel door een aanbod on demand en op maat uit te werken, inclusief unieke proposities, persoonlijke services en de contractformule die het beste aansluit bij de wensen van je klant (voorschotfacturen, abonnement, pay-per-use, ,…).

Dat verandert het speelveld van je organisatie – niet in het minst van je financiële team. Van de prijszetting en de afrekening tot de facturatie: overal moet een flinke portie flexibiliteit worden ingebouwd en moet rekening worden gehouden met meer complexiteit.

Flexible Billing-oplossingen en aanpak

De digitalisering is de drijvende factor achter de nieuwe businessmodellen. En technologie kan je ook helpen om een overzicht en grip te krijgen op de complexe prijszetting-, afrekening- en facturatieprocessen die de digitale economie met zich meebrengt.

SAP ontwikkelde twee oplossingen die hun nut al hebben bewezen bij het beheer van nieuwe verdienmodellen.

 • SAP Billing Revenue Innovation Management, een add-on op het SAP-platform, is een modulaire oplossing die elke stap in de facturatie- en revenuemanagement-processen ondersteunt, transparant, auditable en traceerbaar maakt. Gebruikers zijn grote ondernemingen met grote volumes contracten en facturen en een grote mate van complexiteit.
 • SAP Subscription Billing, een SaaS-oplossing, vereenvoudigt en automatiseert het beheer  van nieuwe verdienmodellen. Gebruikers zijn ondernemingen die met iets minder complexiteit en minder grote volumes contracten en facturen te verwerken hebben.

 Welke oplossing jij implementeert, hangt dus af van de grootte van jouw organisatie, je noden, bedrijfsprocessen en toekomstplannen. Ordina helpt je kiezen. Tijdens een design thinking-workshop brengen we je bestaande situatie, inclusief pijnpunten, in kaart en zoeken we welke oplossing het beste aansluit bij jouw noden.

Voor wie?

Van telecom, energie en mediabedrijven tot de mobiliteitsbranche: elke sector die digitaal wil transformeren, nieuwe businessmodellen introduceert en daarcoor worstelt met complexe facturatieprocessen haalt voordeel uit een Flexible Billing-oplossing.

Een paar voorbeelden:

 • Een mediabedrijf dat verschillende abonnementsformules aanbiedt.
 • Een mobiliteitsspeler die mobiliteitsoplossingen – in de breedste zin van het woord – levert als een dienst.
 • Een energieleverancier die op zijn facturen rekening moet houden met de kost van elektriciteit maar ook met de inkomsten van zonnepanelen.
 • Een Nederlandse bloementeler die met alle veilingen onderhandelt via een online platform.
 • PostNL die het kluwen van pakjes en de gerelateerde facturen moet beheren.
 • Een telecombedrijf die nauwgezet elke belminuut van zijn klanten moet bijhouden.

Waarom Ordina?

 • Ordina haalde de experts van IFS Probity in huis: een dienstverlener met diepgaande expertise in complexe massa facturatieprocessen (subscription billing).
 • Een multidisciplinair, high-performance team
 • Buitengewone dienstverlening mét garanties
 • Referenties: PostNL, RoyalFloraNederland, Nederlandse Spoorwegen, Booking.com, ….