fbpx

Ordina genomineerd voor Computable Awards 2017

Ordina, Damen Shipyards en de Koninklijke Marine zijn genomineerd voor de Computable Awards 2017, vanwege hun proof of concept (PoC) voor een digitale opleidingsomgeving.

De Computable Awards worden toegekend aan bedrijven, projecten en personen die zich volgens Computable-lezers én de vakjury in het afgelopen jaar nadrukkelijk hebben onderscheiden. De nominatie Ordina, Damen Shipyardsen de Koninklijke Marine valt in de categorie ‘Partnerproject van het jaar’. De uitreiking van deze awards vindt plaats op 31 oktober in het Beatrix Theater in Utrecht.

Proof of Concept

Ordina heeft in samenwerking met Damen Shipyards voor de Koninklijke Marine in slechts vijf weken een proof of concept (PoC) van een digitale opleidingsomgeving gebouwd. Deze zogeheten demonstrator staat voor virtuele weergave van een deel van het Ocean Patrolling Vessel (OPV) de Zr. Ms. Zeeland. Krachtige virtual reality- en gamingtechnologieën zijn daarvoor op een agile en scrum manier toegepast.

Virtueel marineschip

In het PoC is het mogelijk om virtueel in de Zr. Ms. Zeeland rond te lopen, waarin (technische) opleidingen kunnen worden gegeven. Ook is het mogelijk om brandoefeningen na te bootsen of oefeningen waarbij een inslag wordt gesimuleerd. De Koininklijke Marine streeft ernaar om de opleidingen zo praktijkgericht mogelijk aan boord van haar schepen te houden. Maar de schepen zijn steeds vaker op missie en dus niet beschikbaar voor opleidingen. De digitale opleidingsomgeving toont aan dat virtual reality en gamificatie een oplossing kunnen bieden voor de uitdaging die de Koninkijke Marine heeft op het gebied van opleiden en trainen.

Opleiden leerlingen

Door een deel van de opleidingen in een virtuele omgeving te doen, is de Koninklijke Marine in staat om – onafhankelijk van de beschikbaarheid van schepen – meerdere leerlingen tegelijk op te leiden. Dit legt minder belasting op de schepen als die in de haven van Den Helder liggen. Door de lessen te individualiseren en gamificeren, worden ze leuker en kunnen de leerlingen op afstand, op de eigen werkplek, zelfstandig en in hun eigen tempo de opleiding volgen.