fbpx
Dokter en patiënt bekijken info op iPad

Ordina valt in de prijzen op Dutch Health hackathons

Vijf enthousiaste Ordinezen hebben onlangs met succes meegedaan aan de Dutch Hacking Health hackathons, een jaarlijkse internationale hackathon die in Nederland tegelijkertijd in vijf universitaire ziekenhuizen werd gehouden. Een enorm event met meer dan 400 deelnemers waaronder patiënten, zorgprofessionals, designers, programmeurs, ondernemers & studenten.

Als deelnemers namens Ordina waren aanwezig Eric Jimmink, Koos de Wit en Lucas van der Weiden in het UMCG in Groningen, en Josiane Donker en Martin Stam in het UMC Leiden.

Op beide locaties hebben we ook een coach geleverd: Gerbrand Ruiter in Leiden en Jurjen Kobes in Groningen hebben de teams scherp gehouden en geholpen. Daarnaast heeft Ordina op beide locaties prijzen aangeboden in de vorm van consultancy-uren.

Best Human Centered Design

De inspanningen van de Ordina-collega’s bleven niet onopgemerkt. In Leiden werd Ordina vertegenwoordigd door Josiane Donker van de unit Projectmanagement. Zij heeft zich ingezet voor de doelgroep AYA’s (Adolescent & Young Adults, jongvolwassen met kanker). In haar team zaten, behalve medisch specialisten, ook patiënten uit de doelgroep. Deze combinatie bleek goud waard: Josiane won met haar team de prijs voor ‘Best Human Centered Design’! in Groningen heeft Lucas van der Weiden met zijn team de prijs voor Beste Innovatie én de Publieksprijs (gedeeld) gewonnen.

Winnend Ordina-team Dutch Healht-hackathon 

Het winnende team in Leiden met Josiane Donker links op de foto. Josiane vertelt hieronder over haar ervaringen tijdens de hackathon.

Machine Learning en een Buddy System

Het is een onvergetelijke ervaring en een voorrecht om samen met zeventig deelnemers aan zulke belangrijke innovaties te mogen werken. De casus van mijn team werd ingebracht door drie jonge dames die kanker hebben. Anders dan andere teams moesten wij eerst nog kennismaken en onze ideeën scherp krijgen.

Wij hadden als team echter direct een klik en gingen met behulp van Design Thinking voortvarend aan de slag. De basis van onze probleemstelling was de gemeenschappelijke ervaring van de kankerpatiënten: zij willen informatie krijgen over niet-medische zaken die gerelateerd zijn aan hun ziekte. Hoe maak ik naast mijn ziekte mijn studie af? Hoe sluit ik een hypotheek af als ik de diagnose kanker heb gekregen?

Door de chemie in ons team hebben we in kort tijdsbestek een prototype kunnen ontwikkelen voor een platform met Machine Learning en een Buddy System, waardoor de informatie gepersonaliseerd wordt voor de patiënt. Ikzelf heb me, naast de coördinatie, kunnen toeleggen op de vormgeving van het prototype. Ik vond het verbluffend wat je als goedlopend team in een paar dagen voor elkaar kunt krijgen. Gelukkig was de jury het daarmee eens en werden we bekroond met een prijs.

Het waren lange dagen, maar hier krijg je energie van. En wat ik persoonlijk het mooiste vond, is dat dit ook echt gaat bijdragen aan de zorg rondom kankerpatiënten. Wat dat betreft sloot het goed aan op waar wij als Ordina voor staan: ICT voor mensen!”

Het idee van Josianes team zal nu verder worden uitgewerkt met behulp van de prijs die door de sponsoren beschikbaar is gesteld.

Ordina-team Dutch Health-hackathon

Het winnende team in Groningen met tweede van links Lucas van der Weiden. Ook Lucas doet verslag van zijn hackathon-weekend.

App voor preventieve geneeskunde

Nadat ik op vrijdagavond verschillende pitches heb aangehoord, sloot ik me samen met een sensor techstudent aan bij een geneeskunde-student die beweerde dat de toekomst van health niet in het ziekenhuis ligt, maar bij mensen zelf in de vorm van preventieve geneeskunde. We hebben een prototype app gebouwd die, in combinatie met een wearable sensor, de vorm van de fluctuatiegolf in glucosespiegel analyseert met een zelf ontworpen en gebouwd algoritme.

Dit is nieuw omdat deze sensortechnologie dit jaar op de markt komt en fluctuatie-analyse daarmee nog niet gedaan wordt. We hopen daarmee jaren eerder te kunnen voorspellen of iemand de kans loopt om diabetes te krijgen, en daarmee de ziekte mogelijk voorkomen.

Zo’n hackathon is keihard werken! Onderzoek doen, informatie van artsen en professoren tot je nemen, ontwerpen, pair programming java-code schrijven, en na veel bloed zweet tranen, of eigenlijk koffie en broodjes, ons werk gereduceerd tot een simpele presentatie van drie minuten. Het kwam goed genoeg uit de verf om de prijs voor beste innovatie te winnen, en we hebben daarmee een kruiwagen vol consultancy-uren gewonnen bij verschillende organisaties. En misschien nog wel belangrijker, een ingang gevonden bij decision-makers op directieniveau om onze applicatie écht te gaan bouwen.