fbpx
Foto uitzicht Haven Rotterdam

Ordina’s Data science oplossing op RTL Z

Tegen de achtergrond van de Tweede Maasvlakte, vertellen Robbert Engels (product director PortXchange Havenbedrijf Rotterdam), Ted Oliekan (BUM Data science) en Emiel van Bockel (directeur Data Driven) wat Ordina heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van PortXchange. Een platform dat op basis van aanwezige data zorgt voor de meest optimale planning van de aankomst en het vertrek van zeeschepen in de haven van Rotterdam.

Jumpstart

Robbert Engels over de samenwerking: “Wij zochten voor de ontwikkeling van ons platform de combinatie van mensen met ervaring in de logistiek en nieuwsgierige digitale ‘natives’. Door de goede ervaringen uit een vorig project wisten we dat we deze mensen bij Ordina konden vinden. Ordina heeft ons vervolgens een jumpstart gegeven om het PortXchange platform op te zetten en snel op te schalen.”

“In de haven van Rotterdam komen jaarlijks 30.000 zeeschepen. Je kunt je voorstellen dat er veel afstemming nodig is om dit goed te laten verlopen. Wij hebben samen met Ordina het platform PortXchange ontwikkeld om deze afstemming zo goed mogelijk te laten verlopen. Dit platform combineert alle activiteiten en geeft automatisch meldingen bij planningsissues. Hiermee worden de havenbezoeken efficiënter en dit draagt tevens bij aan een reductie van CO2.”

“De introductie van het platform PortXChange is een goed voorbeeld van hoe Havenbedrijf Rotterdam met behulp van data science een nieuwe dienst heeft kunnen introduceren en daarmee bijdraagt aan de digitale transformatie van de haven”, aldus Ted Oliekan. “Wij zijn trots op deze samenwerking omdat het heeft geleid tot een daadwerkelijke digitale transformatie. Bovendien is het ontzettend mooi dat we met onze oplossingen een bijdrage kunnen leveren aan het een stukje beter maken van onze leefomgeving met de vermindering van CO2 uitstoot in de Haven”.

Hoe word je een datagedreven organisatie?

Emiel van Bockel vult nog aan: “Veel klanten vragen ons hen te helpen een datagedreven organisatie te worden. De digitale transitie is voor veel bedrijven een uitdaging. De nieuwste technologie is voor iedereen beschikbaar en er is vreselijk veel data waar bedrijven nog niet voldoende waarde uithalen. Om hun voorsprong te behouden in de digitale transitie is het van essentieel belang dat bedrijven data en techniek onderdeel laten zijn alle bedrijfsprocessen. Een Intelligente en Data Gedreven Organisatie is in staat actief kennis uit de organisatie te vermenigvuldigen met kennis uit data. Als je deze, met data verrijkte, kennis slim in zet, ben je in staat: op eenvoudige wijze antwoord te geven op complexe bedrijfsvraagstukken, bedrijfsprocessen exponentieel te versnellen, de klantbeleving te verhogen en nieuwe businessmodellen te introduceren. Wij ondersteunen bedrijven zoals het Havenbedrijf Rotterdam hiermee door deskundigen op het gebied van data, technologie en business bij elkaar te brengen in een multidisciplinaire High performance teams. Ordina levert niet alleen het ideale team maar heeft ook op ieder domein een bewezen aanpak om zo snel samen met de klant te komen tot het beste resultaat.”

Meer informatie over onze Data2Value-aanpak?

Sten Weingartner
Sten Weingartner
Business unit manager Data science
Klik om direct telefonisch contact op te nemen: 06-31008977 Klik om direct contact op te nemen via WhatsApp Bekijk mijn profiel op Linkedin Stuur een email