fbpx

Ordina’s Vincent Meijer in dagblad Trouw: Hackers dol op thuiswerken

Door corona is bijna de helft van werkend Nederland gedwongen om thuis te werken. De plotseling omschakeling naar de werkplek van de toekomst opende de ogen bij zowel werknemers, werkgevers én hackers. “Kwaadwillende zoeken altijd de zwakste schakel”, aldus Vincent Meijer, Head of Information Security bij Ordina.

Laaghangend fruit

In een interview in Trouw wijst hij erop dat de plotseling overstap naar werken op afstand voor hackers laaghangend fruit is. De politie meldde dat er maar liefst zeven maal zoveel cybercrime plaats vond als normaal. Hackers verstoorden Zoom-meetingen, inloggegevens van bedrijfsnetwerken werden gestolen en te koop aangeboden op het darkweb en het aantal aanvallen met gijzelsoftware groeide sterk.

“De stap naar de flexibele werkplek maakt het arbeidsproces complexer, onder andere op het gebied van veiligheid en beveiliging. Denk alleen al aan het privénetwerk waarmee werknemers inloggen op het bedrijfsnetwerk. Vaak hangen aan dat thuisnetwerk nog veel meer apparaten, waarvan je als bedrijf niet weet of ze goed beveiligd zijn en of kwaadwillenden zo alsnog jouw netwerk binnenkomen. Hackers zoeken de zwakte schakel in de keten” legt Meijer uit.

Integrale aanpak

Meijer pleit voor integrale aanpak langs drie assen: organisatie, mensen en technologie. “Daarbij kijken we op basis van de primaire activiteiten naar welke risico’s de organisatie loopt en wat een bedrijf al in place heeft qua beveiligingsfundament. Op basis van dat inzicht worden aanvullende maatregelen geselecteerd en een roadmap voor een security implementatieplan opgesteld.”

Lees hier het volledige interview.

Wil je meer weten over onze aanpak op het gebied van cybersecurity, neem dan contact met ons op.