fbpx

Geschiedenis

Ordina is de onafhankelijke IT-dienstverlener in de Benelux met circa 2,650 medewerkers. Wij richten ons op het realiseren van een digitale voorsprong bij klanten in de sectoren: financiële dienstverlening, industrie, overheid en zorg. Dit doen wij door het bedenken, bouwen en beheren van technologische toepassingen. Ordina helpt haar klanten de uitdagingen en veranderingen in hun business voor te zijn. Al bijna 50 jaar.

Ordina startte in 1973 als Nederlandse dochteronderneming van een Frans bedrijf. De bedrijfsnaam stamt van het Franse woord Ordinateur dat computer betekent.

Société Génerale

In 1983 nam SG2, een dochter van Société Génerale, Ordina van haar Franse moeder over. Ordina richtte zich, naast systeemontwikkeling, later ook op het trainen en omscholen van mensen in de IT.

In 1985, werden de Nederlandse activiteiten van Ordina verzelfstandigd door een management buy-out. Deze stap markeerde het begin van de gekozen koers om autonoom te blijven.

In 1986 werd Ordina België opgericht en begin 1987 kreeg Ordina een beursnotering. Al snel volgde een eerste, relatief grote acquisitie, de Integer Groep. In tegenstelling tot grote, internationaal georiënteerde spelers koos Ordina er – nogmaals – voor zelfstandig en lokaal te blijven.

Acquisities en sectoren

De sterke autonome groei werd eind jaren negentig gecombineerd met een indrukwekkende rij van gerichte acquisities. Door de aankoop van onder andere High Tech Automation, CAE en PID, Utopics, ELC, Status Networks, Oasis, Panfox en later ook Relan ICT, was het portfolio van Ordina versterkt en aangevuld. Uitsluitend focus op de technische kant van IT was niet langer onderscheidend: Ordina voegde branche- en domeinkennis toe en de consulting expertise deed zijn intrede.

Sterke groei en beursnotering

In 1999 gaf bestuursvoorzitter Erry de Boer na 25 jaar het roer over aan Ronald Kasteel, die vanaf de jaren tachtig betrokken was bij Ordina. Ook in 1999 en 2000 bleef Ordina zeer sterk groeien. Ondanks de focus van concurrenten op schaalvergroting en internationalisatie, groeide Ordina met lokale focus sneller dan de markt. Dit resulteerde in een toenemende belangstelling van aandeelhouders voor het aandeel Ordina NV en leidde tot opname in de Midkap-index van de Amsterdamse Effectenbeurs.

In 2003 werd Clockwork geacquireerd en hiermee voegde Ordina online communicatie en applicaties aan haar portfolio toe.

Rijnconsult werd verkocht in 2005. Maar ook een aantal overnames werden gedaan, zoals: Solidium, Finext, The Vision Web, Be Value en Infradesign en Innovity die opgingen in Ordina Finance Solutions. De positie van Ordina werd sterker in de markt. De herinrichting van het hoofdkantoor met als thema ‘Dutch Design’ bevestigde de positieve werksfeer en ons Nederlandse lokale karakter.

Consulting, ICT, Outsourcing

In de markt ontstond een sterk groeiende vraag naar IT outsourcing en Business Proces Outsourcing. Ordina bleek met name zeer succesvol te zijn in applicatie outsourcing. In 2007 werd dat verzilverd met de grootste applicatie outsourcing deal in Europa tot dan toe: de Rabobank deal. De indeling Consulting, ICT, Outsourcing was een feit. De in 2004 gestarte BPO dienstverlening voor de financiële sector werd door het uitblijven van succes begin 2009 stopgezet. Technical Automation werd in 2008 verkocht.

Aanscherping strategie en positionering

De kredietcrisis die vervolgens overging in een economische crisis heeft de branche en ook zeker Ordina in moeilijk vaarwater gebracht. In combinatie met het volwassen worden van de IT-branche en daarmee de veranderende vraag van onze klanten, bezint Ordina zich op een aantal essentiële vraagstukken. Dit heeft geresulteerd in een aanscherping van de strategie, ambitie en merkpositionering. Als gevolg van de verdere aanscherping van de strategische koers en focus op dienstverlening op het gebied van consulting, IT en outsourcing zijn de deelnemingen Ormit en Integer in 2010 verkocht en is Finext in 2011 verzelfstandigd.

Actueel

Inmiddels is Ordina de lokale, onafhankelijke IT-dienstverlener in de Benelux. Wij richten ons op het realiseren van een digitale voorsprong bij klanten in de sectoren financiële dienstverlening, overheid en industrie. Dit doen wij door het bedenken, bouwen en beheren van technologische toepassingen. Ordina helpt haar klanten de uitdagingen en veranderingen in hun business voor te zijn. We opereren onder de merknamen Ordina en SourcePower.