foto van olifant

Pega is een olifant (ga mee op avontuur)

Wat is Pega? Dit is de vraag die ik mij als Pega-consultant regelmatig stel. En ik weet een antwoord: Pega is als de olifant uit de parabel van de blinden en de olifant.

De parabel uit Azië

De parabel van de blinden en de olifant, dus. Deze vindt zijn oorsprong in meerdere religies van het oude Indiase subcontinent. Het gaat over een groep van zes blinden die nieuwsgierig is hoe een olifant eruitziet. Ze gaan met een gids op avontuur om het dier eens nader te observeren. De eerste voelt aan de torso van de olifant en vertelt: “Oh, een olifant is als een stevige muur”. De tweede heeft de olifants’ slagtand te pakken en denkt het wel te weten: “Je gebruikt het als een speer”. De derde laat zijn hand over de slurf glijden en roept ietwat angstig: “Een slang, dat is wat het is”. De vierde reikt naar de knieën van de olifant en zegt: “Dit is vergelijkbaar met een boom”. De vijfde pakt de olifant bij zijn oor en wappert wat heen en weer: “Een olifant is te gebruiken als een waaier”. De zesde pakt het dier bij zijn staart en concludeert: “Een olifant is niet veel anders dan een touw”.

Pega’s vele perspectieven

Welnu, iedere avonturier heeft zijn eigen perspectief op wat een olifant is. Geen van allen heeft ongelijk, maar toch hebben ze stuk voor stuk geen notie van wat een olifant in zijn geheel is. Zo is het ook met Pega. Pega is zo groot als een olifant en je kijk is sterk afhankelijk van hoe je Pega kent en gebruikt. Dit wordt ook nog eens versterkt door de makers zelf. Zoek op ‘Pega Business Process Management’ en je krijgt te horen wat voor fantastisch BMP-applicatie het wel niet is. Doe hetzelfde voor ‘Decision Management’ of ‘Robotic Process Automation’ en Pega zal voluit oreren over de mogelijkheden op dat vlak. Pega is van vele markten thuis en als gebruikers zul je ontdekken hoe je de tooling het beste kunt gebruiken.

Een groep Pega-consultants overziet het geheel

Iedere Pega-consultant is te vergelijken een blinde man zoals in het verhaal: een expert op een gebied. Er is echter niemand met het complete plaatje. Dat is ook helemaal niet nodig. Als je een olifant gebruikt om je over de steppe te laten vervoeren, hoef je weinig te weten van het verteringssysteem van het dier. Een olifantverzorger in een dierentuin weet alles van de voeding, maar laat een verhuizing naar een andere dierentuin voornamelijk aan anderen over. Zo ook met Pega. Een front-end developer weet alles van UI-design, maar brandt de handen niet zo snel aan het opzetten van een applicatie. Een ontwikkelaar die vooral de integratie met andere systemen bouwt, weet een stuk minder van process design.

Samenwerking en kennisdeling is dus heel belangrijk. Bij RulesMatter! werk ik samen met tientallen Pega-consultants die samen ontdekken hoe Pega het best te gebruiken is. Dit maakt van onze unit de gids zoals uit de parabel. Wij doen dit samen met Pegasystems, klanten en concullega’s.

Wil je ook op Pega-avontuur met de gidsen van RulesMatter!? Ga dan eens in gesprek met ons.