fbpx
foto van stenen brug over water

RPA is de kloof overbruggen

Reis voor één laatste keer nog mee in mijn avontuur als Young Professional bij Ordina. Terugblikkend op tien roerige maanden – ik werk hier niet eens een vol jaar realiseer ik me nu – vol uitdagingen en zelfexploratie.

Inmiddels heb ik samen met onze club leuke mensen meerdere processen geoptimaliseerd en geautomatiseerd. Robotic Process Automation (RPA) is zoals Paulien Cornelisse schrijft “Echt mijn ding!”

Best bijzonder als je bedenkt dat ik zes maanden geleden niet eens concreet kon uitleggen wat RPA nu inhoudt. Wees gewaarschuwd. Als je mij nu vraagt RPA uit te leggen en te vertellen wat je er nou mee kunt, dan ben ik niet stil te krijgen.

Vooruit, ik zal je de lange pitch besparen. Laten we overgaan op een vleugje tegeltjeswijsheid:

Het meest voorkomende tegenargument voor het gebruik van RPA is dat het inzetten van een robot het proces niet duurzaam verbetert. Hier wordt gerefereerd aan een werkmethodiek die inefficiënt is en dus als geheel op de schop moet. Er moet een beter systeem komen, processen moeten drastisch anders en werknemers moeten allen omgeschoold worden. Klinkt goed, toch?

Ja klinkt top, behalve dan dat je aangeeft dat als je een flinke snee in je arm hebt en je goed aan het bloeden bent, je dan moet wachten tot de plastisch chirurg tijd heeft om je snee perfect te hechten zonder een litteken achter te laten. Ondertussen blijf je gewoon lekker bloeden, neem je nog een paar mensen aan om dat bloed op te ruimen, de wond is inmiddels ook nog eens ontstoken en… Je snapt ‘m wel.

Soms is een quick fix de gezonde keus, een pleister op de wond. Natuurlijk is RPA niet de oplossing voor alles, maar het faciliteert in inzichtelijkheid van het proces en ruimte om een beter systeem in te zetten en dit niet onder druk in te richten.

Verbetering gaat gestaag en gebeurt niet van het een op het andere moment. Dit is een mooi bruggetje van de overbrugging die RPA overbrugt ten opzichte van de brug die het Young Professional-programma faciliteert.

Ik bewandel de brug van zelfontwikkeling naar de professional die ik wil worden. Soms zijn het stevige bruggen, maar vaker is het een wiebelbrug. Gelukkig ben ik omringd door seniors die maar al te graag hun wijsheid willen delen en het niet erg vinden om mij aan het handje te nemen als ik daarom vraag. Tegelijk ervaar ik voldoende ruimte om het zelf te proberen en zelfverzekerd te worden in mijn werk. Dus laten we terugblikken op de afgelopen periode tien maanden.

Ik ben vele certificaten rijker en ik heb me Pega & RPA tooling eigengemaakt. Daarnaast heb ik een drietal stagiairs mogen begeleiden en de rol van Scrum Master uitgeoefend. Mijn meest recente nieuwe ervaring is het geven van een workshop RPA voor de Ordina Zomer Academy.

Enfin, met de nodige aanmoediging van mijn BUM wandel ik lekker door.

Lees ook de volgende blogs:

Dagboek van een Young Professional: Pionieren met robotics

Dagboek van een Young Professional: Showcase S.A.R.A