Ordina op Semantics 2019 conferentie

Onlangs vond in het Duitse Karlsruhe ‘SEMANTiCS 2019’ plaats, de toonaangevende Europese conferentie over semantische webtechnologie en artificial intelligence, waarbij kennis wordt uitgewisseld over nieuwe technologieën en toepassingen op het gebied van linked data, semantische articificiële intelligentie, natural language processing en machine learning. Ordina was op deze conferentie vertegenwoordigd met twee lezingen van Marco Brattinga, Senior Principal Expert op het gebied van intelligent datagedreven organisaties.

Knowledge Graph

Het hoofdonderwerp van SEMANTiCS dit jaar was ‘The Power of AI and Knowledge Graphs’. De Knowledge Graph is één van de trends die door analisten als Gartner wordt gezien als een belangrijke enabler voor de digitale transformatie waarin bedrijven nu zitten. De benadering van data als een knowledge graph in plaats van de tabelgerichte manier van traditionele systemen, sluit beter aan bij de associatieve manier waarop mensen denken en hoe informatie met elkaar verbonden is. Niet voor niks werd op dit SEMANTiCS -congres dan ook de link gelegd naar AI, wat zowel staat voor Artificial Intelligence als Augmented Intelligence.

Intelligente datagedreven organisatie

De verschillende lezingen op het congres lieten zien dat er grote overeenstemming is over de richting van digitale transformatie en dat de intelligente datagedreven organisatie hierbij een belangrijke plek in neemt. Met twee lezingen leverde Ordina hieraan een actieve bijdrage en liet ook zien in staat te zijn om goede ideeën om te zetten in werkende oplossingen.

In de eerste lezing, getiteld ‘Data on the web – an inconvenient truth’ maakte Marco Brattinga de vergelijking tussen de huidige klimaatontwikkeling en de huidige status waarmee we met data omgaan in de gemiddelde organisatie. Zijn betoog werd door de zaal enthousiast ontvangen en op basis van een poll gedurende het praatje werd duidelijk dat de meerderheid bereid is om haar ‘informatiehuis op orde’ te brengen, één van de waardeproposities van Ordina onder de businesspropositie Intelligente datagedreven organisaties.

Semantische technologie

In de tweede lezing kwam de Kadaster Knowledge Graph aan bod, waarin Marco samen met een Kadaster-teamlid presenteerde hoe semantische technologie het Kadaster helpt om een Knowledge Graph op te bouwen met gegevens die binnen het Kadaster beschikbaar zijn. Uniek was daarbij de life demo waarin zowel de faciliteiten van Ordina’s eigen server en het Kadaster Data Platform een rol speelden.

Volgend jaar is SEMANTiCS 2020 in Nederland. Ordina is gevraagd om mee te helpen aan de organisatie als lokale specialist in de Benelux.