Sjoukje Zaal: Principal Architect én Microsoft Azure MVP

Sjoukje werkt sinds 2012 als Principal Architect bij Ordina. Sinds augustus 2017 mag ze zich officieel Microsoft Azure Most Valuable Professional (MVP) noemen. Een prachtige prestatie, want wereldwijd zijn er op dit moment rond de 3000 professionals met deze status. We vroegen Sjoukje naar de weg er naartoe en wat een MVP status nou precies inhoudt.

Hoe kwam je bij Ordina terecht?

Na een paar jaar voor wat kleinere bedrijven gewerkt te hebben, wilde ik op een zeker moment de overstap maken naar een organisatie waar ik enerzijds voor grotere klanten en aan grotere projecten kon werken, maar waar ik ook de mogelijkheid kreeg om mezelf breder te ontwikkelen. Niet alleen vakinhoudelijk, maar ook op het gebied van soft skills. Ordina biedt dat allemaal. Aan de kennismaking hield ik een heel goed gevoel over, dus in 2012 ging ik aan de slag bij Ordina als SharePoint Architect.

Hoe heb jij het tot Microsoft MVP geschopt?

Om Microsoft MVP te kunnen worden, moet je voor langere tijd belangeloos kennis delen en daarbij van duidelijk toegevoegde waarde zijn voor de Microsoft community. Jaren geleden ben ik begonnen met het delen van kennis door middel van blogs, artikelen en een boek. Vanuit Ordina mocht ik tijd vrijmaken voor activiteiten die samengaan met het MVP-schap. Ik heb de online platforms SP&C NL en MixUG mede-opgericht, diverse usergroups opgestart en ben daarnaast actief als blogger, spreker en MSDN-forum moderator. Vorig jaar ben ik voor het eerst door Microsoft uitgeroepen tot MVP. Ieder jaar wordt opnieuw beoordeeld of ik nog steeds voldoe aan de voorwaarden.

Ben je veel tijd aan deze MVP activiteiten kwijt?

Ik werk 40 uur per week voor Ordina, waarvan ik een deel van de tijd mag inzetten voor MVP-activiteiten. Daar ben ik erg blij mee. Met een werkdag kom ik niet altijd uit hoor, maar gelukkig kan er vaak wel wat geschoven worden. Het is ontzettend leuk om te doen, dus ik vind het niet erg om er veel tijd aan te besteden. De techniek gaat zo vreselijk snel dat er altijd wel weer iets nieuws te leren en te schrijven valt. Ik ben erg blij dat Ordina mij de ruimte geeft dit te doen. Het voelt goed om iets terug te kunnen geven aan de platforms waar ik zelf ook veel aan gehad heb gedurende mijn loopbaan.

Van welke ontwikkeling word je het meest enthousiast?

Ik denk de ontwikkelingen rondom de Microsoft Cloud, Virtual Reality en HoloLens. Er wordt nu steeds meer duidelijk wat voor business applicaties je kunt bouwen en wat voor meerwaarde dat bedrijven biedt. Tijdens een MixUG-bijeenkomst werd een VR/Mixed Reality applicatie gepresenteerd die een chirurg ondersteunt bij een hersenoperatie, door een hologram te weergeven over het te opereren gebied waarop bijvoorbeeld bot- en spierstructuren te zien zijn. Dat vond ik zo onwijs gaaf. In die zin gaat de techniek de mens, maar ook bedrijven steeds meer direct ondersteunen in het dagelijks leven.

Hoe ziet de nabije toekomst er voor jou uit?

Alle nieuwe ontwikkelingen en technologieën houden het werk heel interessant. Doordat de techniek continue ontwikkeld, is het een uitdaging is om bij te blijven. Ik zie dan ook nog genoeg kansen om mezelf te ontplooien de komende jaren bij Ordina en zie ernaar uit om mij kennis te blijven delen. Het is in ieder geval nooit saai!