Software testen saai? Integendeel!

Samenbrengen en samenwerken. Netwerken en verbinden. Dat zijn de rode draden in mijn leven. Vanwege mijn recruitmentactiviteiten kom ik regelmatig in aanraking met pas afgestudeerde ICT-ers die vol enthousiasme bezig zijn om de eerste stap in hun carrière te zetten. Regelmatig krijg ik dan vragen als: “Waarom is testen zo leuk? Wat test je dan allemaal?” Ik merk dat bij een aantal van hen het idee leeft dat testen saai is. Integendeel, zou ik zeggen. Testen geeft mij veel energie en het is een leuk vak dat ik juist daarom met veel passie uitoefen.

Een van de leuke kanten van mijn werk is dat ik voorop mag lopen bij iedere technologische ontwikkeling. De laatste jaren gebeurt er veel op het gebied van testen en software ontwikkeling. Software testen is een integraal onderdeel van het ontwikkelproces van applicaties geworden met de opkomst van iteratieve ontwikkelmethodes zoals Agile, eXtreme Programming en Rapid Application Development. De tester vormt hierdoor een schakel tussen de verschillende rollen zoals die van ontwikkelaar, architect en ontwerper. Deze veranderende rol van de tester vraagt aanvullende competenties op het vlak van communicatie, kennisverdieping en –verbreding in zowel soft skills als kennis van techniek en tools. De Tester waarborgt de kwaliteit van de software die door het team wordt opgeleverd.

Als Tester bij Ordina heb je veel vrijheid en kun je je in veel richtingen ontwikkelen. Zowel organisatorisch, technisch als functioneel. Bij Ordina krijg je de ruimte om veel verschillende opdrachten te doen die passen bij de koers die je wilt inzetten in je carrière en waardoor je snel een goed netwerk opbouwt. Je werkt in omgevingen met hoogwaardige technologie en ziet meerdere applicaties en ontwikkelomgevingen. Innovaties binnen webontwikkeling en mobile omgevingen maken het werk extra uitdagend.

Ik loop dagelijks tegen uitdagingen aan in mijn werk. Persoonlijk krijg ik veel energie van het tackelen van deze problemen. Het geeft mij  veel voldoening om elk project steeds weer goed af te ronden. De afwisseling en dynamiek van het testen en het testobject zorgen ervoor dat ik continu wordt geprikkeld en er elke dag opnieuw naar streef om een topprestatie neer te zetten. Kortom, als je mij vraagt of testen leuk is, dan is mijn antwoord volmondig: “Ja!”