Testers Java leren: onzin of noodzaak?

Minder dan tien jaar geleden was ik zelf nog actief als tester. Als je me toen zou hebben gevraagd om een programmeertaal te gaan leren, zou ik daar niet op in zijn gegaan. Objectgeoriënteerd stond in die tijd voor een tester niet bepaald gelijk aan carrièregericht. Vele vakbroeders waren destijds nog van mening dat testers onafhankelijk moeten zijn – oftewel: kom niet te dicht in de buurt van evil ontwikkelaars… Die tijden zijn gelukkig voorbij. De opkomst van het Agile werken heeft de IT-wereld doen inzien dat samenwerking, direct contact en elkaar ondersteunen effectiever zijn dan muurtjes bouwen, gescheiden verantwoordelijkheden en onafhankelijk proberen te zijn.

Masterclass Java voor Testers

In 2011 hebben we bij Ordina Testing vier thema’s geselecteerd voor onze dienstverlening: Agile, Testautomatisering, Mobile en Security. Deze thema’s zijn leidend voor de opdrachten die we uitvoeren bij klanten, onze loopbaanpaden en opleidingsprogramma. Eén van die opleidingstrajecten is de Masterclass Java voor Testers waarmee we in 2015 zijn gestart. Als één van de eerste gespecialiseerde testbedrijven in de markt, mag ik daar met trots aan toevoegen. Het is een intensief programma van een jaar waarin onze testprofessionals zich in groepjes bekwamen in het objectgeoriënteerd programmeren in Java.

T-shaped professionals

Waarom doen we dit? Nemen we afscheid van het testen en willen we iedere tester omscholen tot programmeur? Nee, zover gaan we niet. We geloven sterk in de mogelijkheden van DevOps en de rol van T-shaped professionals. Dit zijn professionals die naast testskills ook andere vaardigheden bezitten waarmee ze een bijdrage kunnen leveren aan het belangrijkste doel van het team: een continue stroom van waardevolle software opleveren. Die aanvullende competenties hebben betrekking op aspecten als business (bijv. specifieke domeinkennis), procesverbetering (bijv. in de rol van scrum master) of techniek. In mijn rol als Business Unit Manager faciliteer ik de ontwikkeling van deze aspecten bij onze mensen , o.a. door ze uitdagende opdrachten en opleidingen aan te bieden. Waaronder dus de Masterclass Java voor Testers. Want om goed te kunnen samenwerken met ontwikkelaars is kennis van programmeren erg nuttig. Dat geldt ook voor het opzetten of onderhouden van oplossingen om testen te automatiseren.

Het afgelopen jaar zijn 50 testprofessionals van Ordina gestart met de Masterclass Java. Onze ambitie is om binnen een paar jaar 100 testers te hebben die dit programma hebben afgerond. In een volgende blog vertellen enkelen van hen over hun ervaringen. Heb je ook interesse om je technische skills met behulp van dit programma te vergroten? Kijk dan op de vakgebied pagina Testing.

Testers Java leren? Absoluut noodzakelijk. Maar ook leuk!’