fbpx

Thema rapport GEO-ICT: hoe laten bedrijven de Digital Twin voor zich werken?

Hoe zet je de digital twin in om te komen tot nieuwe inzichten en toegevoegde waarde voor de business? Dit was een van de onderwerpen van de Ordina kennissessie georganiseerd in samenwerking met Heliview begin maart dit jaar. Tien deskundigen van organisaties als Port of Rotterdam, Eneco en DHL, spraken met elkaar over deze en andere vraagstukken rond het thema digital twin.

Benieuwd naar de meest belangrijke conclusies en aanbevelingen? Leer van je peers en download hier het rapport.

In de smalle interpretatie is de digital twin niet meer dan een virtuele afbeelding van de werkelijkheid, denk aan een digitale 3D kaart van Nederland. In de brede zin gaat het om het combineren en verrijken van data tot informatie en daarop gaan sturen. Met de digital twin kan je operationele kosten verminderen, schaarse resources slimmer inzetten en conversie verhogen.

Hoe ontstaat toegevoegde waarde?

De toegevoegde waarde van een digital twin ontstaat als verschillende partijen (organisaties, teams, afdelingen) eigen data inbrengen, intensief informatie uitwisselen en gezamenlijk werken aan forecasting. Essentieel is om bij zo’n samenwerking goed na te denken over vragen als: wie is eigenaar van de data? Wie betaalt er wanneer de oorspronkelijke functie van de data vervalt en anderen deze data gaan gebruiken? Wie neemt de verantwoordelijkheid van het geheel van de digital twin?  En, hoe belangrijk is  de volledigheid en juistheid van data om met de digital twin aan de gang te kunnen gaan.

Inwinnen, beheren en actueel houden van data

AI, machinelearning en kennis bieden daarbij beloften, maar vormen ook een valkuil: als je geen betekenis kunt geven aan data en de kwaliteit niet kent, heb je niks. Het gaat in eerste instantie om het inwinnen, beheren en actueel houden van data. Vervolgens ga je visualiseren en analyseren hoe de data de business kunnen ondersteunen en bekijk je hoe je dat kunt valideren en onderbouwen. Zo wordt de digital twin langzaam maar zeker van steeds grotere toegevoegde waarde.

Begin en zoek de samenwerking

Uit de sessie blijkt dat ieder op eigen wijze en vanuit verschillende hoeken met de digital twin bezig is. Je kunt er bijvoorbeeld naar kijken vanuit data, vanuit techniek of vanuit de operatie. De les van de sessie: laat je vooral niet ontmoedigen door de kwaliteit van data en de hoeveelheid ervan, maar begin gewoon en zoek de samenwerking op.

Ordina Spatial insights

Ordina Spatial insights opent een wereld aan kansen. Door ruimtelijke gegevens te integreren, analyseren en combineren, maken we informatie zichtbaar. Zo optimaliseren we besluitvorming en zetten we inzicht om in actie. We denken buiten de gebaande paden en begeven ons als ontdekkingsreiziger in de wereld van de Digital Twin.

Meer weten over de digital twin? Download hier het rapport.

Meer weten over de Ordina Spatial insights? Check hier onze aanpak.

Meer informatie over Spatial insights? 

Harco de Jager
Harco de Jager
Business unit manager
Klik om direct telefonisch contact op te nemen: +31(0)651516403 Bekijk mijn profiel op Linkedin Stuur een email