fbpx
Thierry Davelaar over werken bij Ordina

Thierry Davelaar, Fraud Analytics Consultant, over werken bij Ordina

Thierry Davelaar is Fraud Analytics Consultant en werkt sinds maart 2020 bij Ordina.

Bekijk alle vacatures in transaction monitoring

Waarom heb je voor Ordina gekozen?

“Ik wilde graag als consultant aan de slag om bij verschillende klanten te werken en zo kennis op te doen. Bij Ordina hadden ze een vacature voor data-analist en kon ik kiezen uit twee businessunits, Transaction Monitoring of Data Science. Ik heb voor de unit Transaction Monitoring gekozen, want dat sprak me erg aan.”

Als Fraud Analytics Consultant onderzoek ik of mijn manier van denken klopt met de werkelijkheid

Wat trekt je aan in het vak van data-analist en wat maakt dat zo bijzonder voor jou?

“Ik heb eerst een bachelor in Business Analytics aan de Vrije Universiteit gedaan, gevolgd door een master Financial Econometrics en een master Quantitative Riskmanagement. Na mijn afstuderen ben ik begonnen als risk consultant bij een consultancybedrijf dat gespecialiseerd is in risk compliance van banken en bedrijven. Daar heb ik een jaar gewerkt. Ik miste echter de softwarekant, het programmeren en de data-analyse. Vervolgens heb ik bij Ordina gesolliciteerd op de functie van data-analist en heb ik de kans om verder te groeien in data-analyse.”

Kun je iets vertellen over jouw huidige opdracht en waarom die interessant is?

“Ik ben onderdeel van een Transaction Monitoring-team dat banken ondersteunt in het bestrijden van cybercriminaliteit, fraude, witwassen en terrorismefinanciering. Als gecertificeerd Riskshield-consultant houd ik me bezig met de data-analyse, RiskShield-functionaliteiten en ruleswriting, waarbij ik regels definieer die vastleggen wat frauduleuze transacties zijn. Door middel van het RiskShield-softwarepakket kunnen wij afwijkende patronen in financiële transacties identificeren. De analyse zorgt voor detectie van de verdachte transactie(s) op een zeer actueel moment, zodat er snel en adequaat gereageerd kan worden.”

Wanneer wordt een transactie als frauduleus gekwalificeerd?

“Frauduleuze transacties kunnen van alles zijn. We kijken bijvoorbeeld naar transacties die uit risicovolle landen komen. Je kijkt ook naar risky currencies. Welke munteenheden worden het vaakst gebruikt voor frauduleuze acties of witwassen? Als een groot geldbedrag in dollars wordt overgeboekt naar een risicovol land vanuit een account dat een vreemd gedrag vertoont, dan gaat er een belletje rinkelen. Een ander voorbeeld van een mogelijke frauduleuze transactie is bijvoorbeeld iemand die honderd transacties naar Panama heeft gestuurd met allemaal hetzelfde geldbedrag in een kort tijdbestek. Dat is verdacht.”

“Een frauduleuze transactie ontstaat meestal als meerdere rules afgaan. Het is vaak een combinatie van regels. Elke regel geeft een score en als het totaal van die scores boven een bepaalde drempel komt, dan  krijgen we een signaal dat dit een frauduleuze handeling kan zijn. Het programma RiskShield maakt hiervan een alert aan die daarna in een case wordt gezet. Deze case wordt later opgepakt en afgehandeld door een case-handler. Zij nemen uiteindelijk ook de beslissing of er wel of niet is gefraudeerd.

Wat gebeurt er als blijkt dat er wel is gefraudeerd?

Als het inderdaad om een frauduleuze actie gaat, dan kan die transactie geblokkeerd worden. Er zijn verschillende graden van sancties, afhankelijk van acties in het verleden en manier waarop is gefraudeerd. Een persoon kan bijvoorbeeld op een blacklist komen te staan, waardoor hij of zij geen bankaccount meer kan openen bij een Nederlandse bank. Een creditcard kan bevroren worden, zodat de eigenaar voor een bepaalde termijn geen transacties kan doen. Gebeurt dat vaker, dan wordt de kaart definitief beëindigd.”

Wat maakt werken als data-analist specifiek bij Ordina zo interessant?

“Het werk dat ik doe bij Ordina sluit mooi aan op mijn studie. Je moet out of the box-denken, zeker bij het opstellen van de business rules. Dat betekent zaken met elkaar combineren en verbanden leggen. Je doet research in de data en aan de hand daarvan ga je de rules bepalen. Dat doe je ook in overleg met de specialisten van de bank. Zij kunnen mij input geven waarmee ik mijn werk kan vergemakkelijken. Het leuke is dat je op zoek gaat naar welke regels werken. Je bent een onderzoek aan het doen of jouw manier van denken klopt met de werkelijkheid.”

Je moet out of the box-denken, zeker bij het opstellen van de business rules.

Hoe blijf jij vooroplopen in je vak?

“Door het certificeringstraject van RiskShield dat ik heb doorlopen, word ik uitgenodigd voor iedere update-sessie die georganiseerd wordt. Hierdoor blijf ik op de hoogte van de functionaliteit van RiskShield en van mogelijke manieren om nieuwe regels op te zetten.”

Waarom ben je plek bij Ordina?

“Door mijn achtergrond in programmeren en data-analyse, ben ik goed in staat om waarde uit data te halen. Daardoor wordt het proces om regels op te zetten makkelijker en ook concreter. Iedere stap die ik neem, kan bevestigd worden door historische data, hierdoor worden mijn handelingen objectief. Objectief handelen in deze sector is erg belangrijk.”