fbpx

Thuiswerken nauwelijks van invloed op efficiency

High performance team Ordina rondt succesvol sprint online af

Sinds april vorig jaar werkt een High performance team van Ordina voor een klant in de publieke sector. Vanwege de uitbraak van het coronacrisis werken de teamleden inmiddels een paar weken thuis. Afgelopen week gaf het team ter afsluiting van een sprint een succesvolle online demo, tot grote tevredenheid van de klant.

“Ja, die ging heel goed”, vertelt Ad Reuijl, business intelligence-consultant. “Normaal gesproken zouden we in een zaaltje hebben afgesproken, waarbij we onze resultaten zouden presenteren aan onze product owner. Vanwege de coronacrises hebben we voor een online demo gekozen. Daarbij hebben we gebruikgemaakt van Microsoft Teams, een video conferencing systeem. Alle teamleden hadden hun documenten naar onze scrummaster gestuurd die ze had gebundeld tot één PowerPoint die vervolgens aan de product owner werd gepresenteerd. We hebben onder meer laten zien welke stories zijn afgekomen en het resultaat ervan, inclusief de opgeleverde documentatie die in Confluence is gemaakt. Daar was de klant erg tevreden over.”

Efficiency 

Volgens Ad Reuijl heeft het thuiswerken nauwelijks invloed gehad op de efficiency van het team. “Via Teams hebben we elke dag via een daily standup contact met elkaar en dat geldt ook voor de agile events. Wel moet je elkaar wat vaker opzoeken. Daarvoor maken we gebruik van de Signal-app, waarmee je privé- en groepsberichten kunt sturen en we bellen vaak. In het begin was het even wennen, maar je ziet dat het team de nieuwe situatie zich snel eigen maakt en iedereen zijn verantwoordelijkheid neemt om aan de afgesproken doelen te werken. Daardoor is de sprint even succesvol geweest als de sprint daarvoor, terwijl we toch online met elkaar hebben samengewerkt.”

Datamodellen

Het Ordina-team maakt voor deze klant zogeheten ontologieën. Dit zijn datamodellen die samengesteld worden met behulp van het Resource Description Framework, een standaard van het World Wide Web Consortium om data voor te stellen en uit te wisselen. Noodzakelijk, want door de toenemende digitalisering hebben veel kennisintensieve organisaties te maken met een exponentiële groei aan data. De betekenis van deze data is in veel gevallen niet eenduidig vastgelegd, met als gevolg dat de juiste context bij de data ontbreekt. Met Semantic Data Management en Ordina’s aanpak Informatiehuis op Orde wordt de basis gelegd voor de totstandkoming van een intelligente datagedreven organisatie.