fbpx

Van testen in een laboratorium naar het testen van software

“De cursus Python bleek een schot in de roos”

Bekijk alle vacatures in Automated testing

Sinds kort werkt Leander van Vliet (27) als junior testing consultant bij Ordina. Niet helemaal wat hij voor ogen had als afgestudeerd chemicus, maar na een jaar werken in een laboratorium wist hij genoeg: hier word ik niet gelukkig. Hij besloot zijn heil te zoeken in de IT en kwam zo terecht bij Ordina. Ondanks zijn gebrek aan ervaring klikte het meteen, want Leander compenseert dat met een enorme drive om het vak te leren.

Soms neemt het leven een onverwachte wending. Daar weet Leander alles van, want hoe komt iemand die organische chemie studeerde in hemelsnaam terecht in de IT? “Als student organische chemie was ik enorm gemotiveerd, want de studie was razend interessant en enorm uitdagend”, vertelt Leander. “Na het behalen van mijn bachelor kon ik dan ook niet wachten om aan de slag te gaan bij het bedrijf waar ik ook ben afgestudeerd. Dit bedrijf richtte zich volledig op de ontwikkeling van medicijnen voor immunotherapie. Samen met een collega kreeg ik de verantwoordelijkheid voor de chemische synthese van de ontwikkelde medicijnen. Dat klinkt waanzinnig interessant, maar in de praktijk viel dat erg tegen. Het was vooral geestdodend werk waarbij ik vrijwel continu dezelfde handelingen moest uitvoeren. De kennis die ik tijdens mijn studie had opgedaan, hoefde ik amper te gebruiken en dat was een grote teleurstelling voor mij.”

Nieuwe wereld

Omdat hij zich zo enorm verveelde tijdens werkuren, tipte een collega hem om een cursus Phyton te gaan volgen in de avonduren. Een schot in de roos zo blijkt. “Ik merkte dat ik na elke werkdag me naar huis spoedde om verder te gaan met Phyton”, zegt Leander. “Later heb ik ook nog een cursus Low Code gevolgd. Reden om me in deze materie te verdiepen was natuurlijk dat ik op mijn werk amper geestelijk werd uitgedaagd, maar ik vond die nieuwe wereld van programmeren en ontwikkelen ook wel écht heel erg boeiend.”

Motivatie boven ervaring

Na een jaar met frisse tegenzin in het lab te hebben gewerkt, besluit Leander het over een andere boeg te gooien. “Ik werd niet gelukkig van mijn werk en besloot mijn geluk te beproeven in de IT. Bijna iedereen verklaarde me voor gek; zonde van je opleiding! Dat was natuurlijk ook zo, maar ik ben nu een paar maanden bij Ordina aan het werk en ik vind het helemaal fantastisch. Het mooie aan Ordina vind ik, is dat jij centraal staat. Toen ik hier binnenkwam heb ik meteen gezegd: ik heb geen ervaring maar ben wel enorm gemotiveerd. Zo ontvouwde zich een heel leuk en open sollicitatiegesprek, waarbij goed werd doorgevraagd wie ik was en wat ik precies voor ogen had. Van hun kant waren ze ook heel straight over hun verwachtingen. Het voelde voor mij meteen heel goed.”

Training on the job

Leander gaat aan de slag als tester van software. Daardoor komt hij in aanraking met allerlei soorten programmeertalen. Leander: “Dat is leerzaam. Ik heb me dan ook voorgenomen om als tester veel meters te maken, zodat ik goed begrip krijg van het IT-landschap. Verder heeft Ordina mij de eerste maanden een aantal cursussen laten volgen om mijn kennis te verbreden. Daarnaast heb ik mij nog ingeschreven voor een paar cursussen van eigen keuze. Ik vind het heerlijk dat ik de vrijheid krijg om mijn eigen pad te kiezen. Zo heb ik me onder meer gericht op het leren van Java, omdat mij dit een goede basis lijkt om op verder te bouwen.”

“Op termijn hoop ik me steeds verder te ontwikkelen”, vervolgt Leander. “Als chemicus wilde ik ook graag dingen from scratch bedenken en bouwen. Dat pakte anders uit, maar ik heb nu de ambitie om mij binnen Ordina op te werken tot developer. Daar ben ik nu misschien nog niet aan toe, maar ik ben ervan overtuigd dat ik die kans in de toekomst ga krijgen. En als het dan zo ver is, weet ik één ding zeker: dan grijp ik mijn kans!”