fbpx

Van zilver naar goud: de juiste data helpen

Ordina ondersteunt NOC*NSF om topprestaties mogelijk te maken

Nederland wil bij de tien beste topsportlanden ter wereld horen. “Dat is als klein land geen eenvoudige opgave”, zegt Bernadet van Os, prestatiemanager Technologie van NOC*NSF. Kijk maar eens naar de finish van het roeien op de Olympische Spelen in Rio. Het verschil tussen zilver en goud is minimaal!” Zulke verschillen zijn te overbruggen wanneer Nederland ook koploper is in het benutten van data en technologie, voorspelt Van Os.

Atleetmanagementsysteem

Topsportprestaties vergen behalve talent ook knowhow. Dat betekent onder meer dat je moet weten hoever je kunt gaan, gegeven de omstandigheden en zonder blessures op te lopen. Veel van die kennis is wel voorhanden, maar lastig te vinden. Er zijn honderden plekken waar nu trainingsdata worden verzameld. Veel blijft verborgen in het hoofd van de coach. Het centraal verzamelen, bundelen en onderling uitwisselen van relevante data tussen atleten, artsen, coaches en andere begeleiders van de diverse sportbonden moet goud waard zijn. Daarvoor wil de sportkoepel gebruik gaan maken van een atleetmanagementsysteem (AMS). Het komt beschikbaar voor de 1.250 talenten en ervaren atleten die aan topsport doen en de ruim vierhonderd ondersteuners die hen daarbij begeleiden. Zij zullen het AMS en het bijbehorende dataplatform zowel gaan voeden met hun data over training, voeding, beleving en andere data, als naar behoefte raadplegen.

Het verschil tussen zilver en goud is te overbruggen door het benutten van data en technologie

Keuzeproces

NOC*NSF heeft Ordina medio 2018 gevraagd een leverancier voor dit AMS te helpen vinden. Ordina heeft door de businesspropositie Data-driven organisaties veel ervaring met dergelijke opdrachten. Ronald Veerbeek leidt dit keuzeproces vanuit Ordina. Hij is hiervoor speciaal door Ordina als projectmanager digitalisering gestationeerd bij de topsportkoepel op Papendal. Veerbeek: “Ik schat dat er op de hele wereld niet meer dan tien tot twaalf bedrijven zijn die dit AMS kunnen leveren, maar ik denk dat er daarvan slechts drie of vier zijn die echt aan onze eisen kunnen voldoen.”

Workshops

Om die eisen te bepalen organiseerde de projectmanager diverse workshops. Grote uitdaging is volgens Veerbeek om de diverse manieren waarop nu data worden verzameld goed te stroomlijnen in een systeem dat alomvattend én gebruiksvriendelijk is. Veerbeek: “Het moet allemaal snel en makkelijk te verteren zijn, laagdrempelig. Ik denk aan een paar simpele vragen na een training. Je moet binnen vijf seconden wat kunnen invoeren of intoetsen. Wellicht kunnen we nog een spelelement eraan toevoegen.”

Ronald Veerbeek

Privacywetgeving

Vervolgens gaan Veerbeek en zijn collega’s ook adviseren over het meest gewenste dataplatform. Hij wil daarmee meteen voldoen aan de privacywetgeving, wat nu nog lang niet overal vanzelfsprekend is. Veerbeek: “Wij nemen dat gewoon mee. Wij doen aan privacy by design.” De bedoeling is om medio 2019 een pilot te houden bij de zwembond met de geselecteerde leverancier van het gekozen dataplatform. In september 2019 volgt dan de definitieve keuze voor de leverancier en de inrichting van het dataplatform.

Grote uitdaging is om de diverse manieren waarop nu data worden verzameld goed te stroomlijnen in een systeem dat alomvattend én gebruiksvriendelijk is.