fbpx

Waarom app-ontwikkelaars DevOps’ers zijn

De afgelopen jaren zijn veel organisaties overgegaan naar Agile werken. Sinds een tijd zie je ook steeds meer organisaties met DevOps aan de gang gaan. Maar is DevOps eigenlijk wel zo nieuw? Als je kijkt naar het ontwikkelen van apps dan lijkt DevOps helemaal niet nieuw. Linda Haak legt uit waarom.

Wat is DevOps?

Er is niet een officiële definitie van DevOps. Daarom eerst een uitleg over hoe ik DevOps zie: DevOps kun je zien als een Lean en Agile proces waarin IT Operation, Development Teams en Quality Assurance samen op een continue basis aan de software werken. Bij DevOps wordt naar de gehele IT cyclus gekeken, dat zie je in de afbeelding hieronder. Het optimaliseren van de stappen specificeren tot en met testen wordt met behulp van Agile gedaan. Daaraan is accepteren tot en met run toegevoegd, bekend als Agile Beheer. DevOps maakt de hele cirkel rond en neemt alle aspecten mee.

Apps ontwikkelen

Optimise de IT value cycle

Voor goede app-ontwikkelaars zal bovenstaand plaatje eigenlijk meer dan logisch zijn. Een app ontwikkel je niet alleen, die beheer en verbeter je ook aan de hand van gebruikers feedback.

Multidisciplinaire teams

Het ontwikkelen van apps gaat het beste in multidisciplinaire teams die bij elkaar zitten en aan de app werken. Het “Marshall Model of Organisational Evolution” toont dat DevOps organisaties synergetische organisaties zijn. Een synergetische mindset is onder andere het werken in multidisciplinaire teams, resultaat gestuurd, zelforganisatie en fouten zijn leerkansen. Dit zijn belangrijke kenmerken voor goede app-ontwikkelteams.

Mobiele gebruikers gebruiken in toenemende mate meer apps en zijn ook steeds kritischer over de kwaliteit van de apps. Een app die niet werkt accepteren mensen niet. Gebruikers willen méér dan dagelijkse functionele updates, inclusief een verbetering van de UX of gebruikers interface. En dat zonder onderbreking van de service. Als er een bug in de app zit, dan moet die heel snel opgelost worden. Je komt niet weg met een releasekalender waarbij de applicatie 4x per jaar live gaat.

Bij apps is het continue beheer en de verbetering ervan minstens zo belangrijk als de originele bouw van de app. Apps moeten relevant blijven in de snel veranderende wereld van de gebruikers. Het is belangrijk om bij het bouwen van de app na te denken over hoe je deze eenvoudig kunt blijven beheren. Snelheid, kwaliteit en relevante content zijn essentieel.

More updates, more stars

Het evalueren van een app is relatief simpel. Elke gebruiker kan een review achterlaten in de app-store of er berichten over posten via andere social media als Twitter of Facebook. Dat is voor oplettende organisaties dan weer input om de app verder te ontwikkelen en te innoveren. Aandacht voor je apps en dus voor je gebruikers leidt tot betere beoordelingen in de Appstores.

Apps & DevOps

Succesvolle en relevante apps worden voortdurend geüpdate. Realtime, automatisch en zonder storingen. Daarvoor is een DevOps-mindset nodig in de ontwikkelteams, maar vooral ook in het management van organisaties. Evalueren, innoveren, continuous delivery zijn essentieel hierin. En daarmee ook de roep om een DevOps-benadering. Voor een app-ontwikkelaar is DevOps daarom een gewone manier van denken en doen.