fbpx
Foto Ton Hagens, directeur High performance teams

Waarom doen agile teams het zo goed in deze bijzondere dagen?

Veel organisaties hebben de afgelopen jaren gekozen voor een omschakeling naar agile werken. Doorgaans betekende dat de organisatie werd heringericht op basis van zelforganiserende, multidisciplinaire teams, waarbij deze teams eigenaar werden van een gedefinieerd deel van het portfolio aan producten, processen en systemen. Deze ontwikkeling van agile teams begon vaak in de IT en werd steeds meer toegepast daarbuiten, als het even kon in business gestuurde teams die integrale verantwoordelijkheid hebben.

In deze tijden van thuiswerken, blijven agile teams bijna overal gewoon doorwerken. Hoe kan dat eigenlijk? Daar zijn vier hoofdredenen voor.

 • Teams zijn gewend aan gebruik van IT-tools
  Agile teams hebben doorgaans een hoog IT-gehalte: er zitten IT’ers in het team en de verantwoordelijkheid voor applicaties is vaak in het team belegd. Het slim inzetten van technologie om het werk te ondersteunen of zelfs automatiseren, is een proces dat al een tijd gaande is. Het gebruikmaken van IT-tools om slim samen te werken is dus al gewoon. 
 • Teams werkten vaker al op afstand
  Ook al is het bij elkaar zitten van het hele team op één plek in het gebouw de beste manier van huisvesting, de realiteit is vaak dat collega’s af en toe thuis (door-)werken. Samenwerken met teams op een andere locatie is ook normaal. En helaas komt de situatie dat een deel van het teams toch elders gehuisvest is, veel voor. Teams hebben daarom geleerd hoe dat het beste werkt. Als je het vaker doet, met goede video- en werkplekondersteuning, worden ze daar best goed in. 
 • Teamspirit maakt nu het verschil
  De beste garantie voor een goed werkend team is echter de samenhang in het team. Iets voor elkaar over hebben, de laatste loodjes van de sprint fixen met elkaar omdat je samen beloofd had het te doen en veel meer aspecten van samenwerken in een team. Als een team wat langer bij elkaar is, goed geholpen door een scrum master en agile coach, dan blijft de teamspirit ook op peil als je elkaar een tijd niet fysiek bij elkaar kan zijn. Overigens zie je nu dat teams digitale social events organiseren die dit gemis voor een groot deel opvangen. Helemaal lukt dat natuurlijk niet, we blijven immers sociale dieren. 
 • Teams waren al wendbaar
  Vanuit een organisatieperspectief is de toegenomen portfoliowendbaarheid de grootste winst in deze tijd. Het team schrikt niet van aanpassen van de backlog aan de nieuwe omstandigheden; sterker het wordt gebruikt door de organisatie om ter plekke te veranderen van focus. Daardoor kunnen teams binnen enkele weken aan iets nieuws beginnen en leveren ze, omdat ze kort cyclisch werken, snel een werkende oplossing. En andere teams werken rustig door aan hun stabiele backlog, omdat voor hun niets veranderd is.

Samengevat

Ervaren agile teams maken gebruik van slimme IT-tooling voor hun werk, aan op afstand werken zijn ze gewend, ze hebben een top teamspirit en schrikken niet van koerswijzigingen of juist de stabiliteit van hun focus. Daarom kunnen ze maandenlang zonder fysiek contact werken met vrijwel behoud van hun prestaties.

Vanuit Ordina kan ik daaraan toevoegen: Onze circa 70 High performance teams in Nederland en België werken onverkort door voor onze opdrachtgevers, die de voordelen iedere dag weer ervaren. We starten nu zelfs enkele nieuwe teams voor klanten op basis van een volledig digitale versie van onze unieke aanpak voor onboarding en begeleiding.