Boer met HoloLens

Augmented reality brengt data in de stal

Nedap, een van onze klanten in de agrarische sector, is de eerste partij die augmented reality (AR) binnen het melkveebedrijf introduceert. Ordina heeft de afgelopen periode meegewerkt aan de ontwikkeling van deze oplossing.

Jasper Jochem, business propositie-eigenaar Digitale acceleratie: “De ontwikkeling is echt vooruitstrevend. Een ondernemer binnen het melkveebedrijf heeft dagelijks de beschikking over ontzettend veel data rond het welzijn en de prestaties van de koeien. Maar hoe breng je de data in de stal, zodat de boer nog efficiënter z’n werk kan doen? Wij zijn samen met de klant in staat geweest om relevante informatie uit de deze data op efficiënte en effectieve wijze toegankelijk te maken voor de boeren, door middel van AR. In deze toepassing wordt gebruik gemaakt van de zogenaamde HoloLens, waarmee individuele koe informatie live getoond wordt bij de koeien waardoor boeren altijd de juiste informatie bij de hand hebben om data gedreven beslissingen te nemen.”

Value discovery

“Met onze marktbenadering vanuit Digitale acceleratie is het mogelijk om in betrekkelijk korte periode te bepalen hoe zij meer waarde uit data kunnen halen,” licht Jasper toe. “Wij noemen dit de value discovery. In een value discovery combineren we verschillende mindsets, zoals design thinking, lean en agile, in een unieke waardegedreven aanpak. In een korte periode, meestal 8-16 weken, bedenken én toetsen we een digitale oplossing voor de businessuitdaging die er ligt. In het geval van Nedap was de waarde en de toepassing van de data al bekend, maar heeft Ordina ondersteund bij het zo intuïtief mogelijk begrijpelijk maken van deze inzichten.”

Innovation award

Met deze nieuwe technologie brengt Nedap de echte wereld van de boer en digitale informatie samen. De HoloLens (een ‘slimme’ bril) verrijkt het gezichtsveld van de boer met de juiste koe-inzichten op het juiste moment en op de juiste plaats. Acties kunnen worden uitgevoerd en geregistreerd met handgebaren of spraakopdrachten. Hierdoor kunnen boeren op de meest natuurlijke manier omgaan met technologie en worden ze efficiënter, productiever en succesvoller in hun werk. Nedap presenteerde deze oplossing, die naast een EuroTier Innovation Award ook een Neuheit des jahres Award won, vorige week tijdens de internationale agrarische beurs EuroTier in Hannover.