Ordina bouwt samen met de Koninklijke Marine een digitale opleidingsomgeving

Ordina heeft samen met de Koninklijke Marine in vier weken tijd een proof of concept (PoC) van een digitale opleidingsomgeving gebouwd. Deze zogeheten demonstrator staat voor een denkbeeldig marineschip dat scheepskennis en -skills op speelse wijze overbrengt. Krachtige virtual reality- (VR) en gaming-technologieën zijn daarvoor op een agile/scrum wijze toegepast.

Virtueel marineship

In de PoC is het mogelijk om in een virtueel marineschip rond te lopen, waarin opleidingen gegeven kunnen worden. De marine blijft ernaar streven om de opleidingen aan boord van haar schepen te houden. Maar de schepen zijn steeds vaker op missie en dus niet beschikbaar voor opleidingen. De digitale opleidingsomgeving toont aan dat virtual reality en gamificatie een oplossing kan bieden voor de uitdaging die de marine heeft op het gebied van opleiden en trainen.

Minder belasting op schepen

Door een deel van de opleidingen in een virtuele omgeving te doen, is de marine in staat om onafhankelijk van de beschikbaarheid van schepen, diverse leerlingen tegelijk op te leiden. Dit legt minder belasting op de schepen als deze in de haven van Den Helder liggen. Door deze lessen te individualiseren en gamificeren, worden de lessen leuker en kunnen de leerlingen op afstand, op de eigen werkplek, zelfstandig en in hun eigen tempo de opleiding volgen.