fbpx

Vandebron – Met moderne technologie bouwen aan een duurzame software-oplossing met maatschappelijke impact

Het energiebedrijf Vandebron maakt zich sterk voor 100% groene energie die duurzaam is geproduceerd in Nederland met behulp van bijvoorbeeld wind en zon.  

Om het energienet in balans te houden, is het echter belangrijk om vraag en aanbod van energie op elkaar af te stemmen. Op dagen dat het heel hard waait of dat de zon veel schijnt geeft dit namelijk pieken in het opwekken van energie. Ontstaan die pieken op momenten dat er minder vraag dan aanbod is, dan kan het net uit balans raken. 

Om dat te voorkomen, kun je onder meer curtailment inzetten. Dit houdt in dat je de capaciteit van bijvoorbeeld windmolens of zonneparken tijdelijk terugschroeft, waardoor het energienet in balans blijft. 

Om dit in de praktijk toe te passen voor een zonnepark heeft Vandebron, in samenwerking met Ordina en KPN, een oplossing bedacht, waarbij de drie partijen hun kennis en expertise op het gebied van zonne-energie, software-ontwikkeling, data-connectiviteit en Internet of Things met elkaar hebben gedeeld. 

 Het uiteindelijke resultaat van deze samenwerking is een innovatieve oplossing, waardoor met behulp van solar curtailment het energienet in balans blijft. Daarnaast is de oplossing zo gerealiseerd dat deze uitgerold kan worden naar alle zonneparken in Nederland en Europa.