fbpx

De belangrijkste taak van een scrum master? Meet the expert interview

Een scrum master is een belangrijke schakel in een High performance team (HPT). Maar wat doet een scrum master nu precies en hoe word je dat? Een gesprek met Henri van der Horst, scrum master bij Ordina.

Wat doet een scrum master?

“Een scrum master doet veel, maar mijn belangrijkste taak is helpen om een team zo zelforganiserend en zelfstandig mogelijk te maken. Ook probeer ik ervoor te zorgen dat een team zich blijft verbeteren.

“Als scrum master ben je eerder een coach dan manager. Ik stimuleer het team om zelf zoveel mogelijk te bepalen wie wat gaat doen. Dat kan het team namelijk veel beter dan ik. Ook help ik het team op weg als het ergens niet uit kan komen. Ik let erop dat mensen elkaar helpen en dat ze leren van de dingen die ze doen. Waar lopen ze tegenaan in hun werk? Signaleren mensen hun eigen problemen, zijn ze bereid om die zelf op te lossen en vragen ze op tijd op hulp als ze er niet uit komen? Hoe zitten mensen in hun vel, kan ik ze daarbij helpen? Ik houd geregeld bila’s met teamleden. Daar trek ik een uur voor uit. Bij sommige mensen komt dat uur gemakkelijk vol, bij anderen ben je na een half uur klaar. En dan praat je over alles. Dat kan werk zijn, maar ook privézaken komen ter sprake.”

Een team heeft een grote stem in het eigen succes of falen

“Het klinkt misschien raar wat ik zeg, maar als scrum master moet je eigenlijk niet met het oplossen van obstakels bezig zijn. Het team moet dat zelf oplossen. In die manier van aanpak verschil ik van andere scrum master die bij een probleem zelf gaan rennen, maar daardoor blijft het team van jou afhankelijk en dat wil je juist niet. Je ontneemt het team het eigenaarschap van hun eigen problemen. Ik vraag wat ze nodig hebben om het zelf te doen, in plaats van dat je ze helpt om hun schoenveter te strikken. Op korte termijn is dat laatste prettig, maar op de langere termijn wordt een team daar niet beter van.”

Hoe helpt een scrum master in een High performance team de klant?

Een HPT heeft echt toegevoegde waarde voor de klant, maar in het begin is het nog een high potential team. Een goede scrum master probeert daar op te letten en in te coachen, waardoor het team beter wordt en een beter team heeft meerwaarde voor de klant. Als scrum master heb ik een grote stem gehad in de samenstelling van het team. Als ik weet welke competenties nodig zijn, ga ik aan de slag met de samenstelling en zoek ik mensen die bij elkaar passen. Op basis van de cv’s die binnenkomen, ga je met mensen praten. Ik begin met de eerste en als die aan boord is, gaan we met zijn tweeën vervolgens met het teamlid praten, net zo lang tot we een team hebben. Ik kijk ook naar karaktereigenschappen. Mensen moeten bij elkaar passen. Als team heb je een eigen subcultuur, met een eigen sfeer en dynamiek. Uiteraard heeft de omgeving invloed op hoe het team kan functioneren, maar met een groep enthousiaste mensen kun je in korte termijn een groot succes halen, ook in omgevingen waar de samenwerking stroever gaat. Het team heeft een grote stem in het eigen succes of falen. Een goed team is verantwoordelijk voor het resultaat, van begin tot eind.

Kun je een praktijkvoorbeeld van je werk noemen?

“Ik kan verschillende projecten noemen, maar ik vind de manier waarop we als HPT met corona zijn omgegaan toch wel gaaf. Een klassiek project was mislukt, maar bij een HPT gaan de werkzaamheden gewoon door. De eerste twee weken was extreem druk en ben ik onder hoge tijdsdruk verschillende alternatieven gaan bedenken. Ik ben op zoek gegaan naar allerlei tooltjes en middelen, zodat we normaal konden doorwerken. Ik zag ook al na enkele dagen dat het sociale aspect er onder ging leiden. Ik heb een tijdje een tweede scrum gedaan. Daarnaast hebben we borrels georganiseerd via Teams. Toen alles ging lopen, was het even resetten, waarna er weer genoeg dingen te doen waren. Als HPT Fraude Analytics hebben we in die tijd ook een doorstart gemaakt en ben ik erg druk geweest met het online preppen van het team. Heel vreemd, want sommige mensen hadden elkaar nog nooit in levenden lijve gezien, maar ja, dingen gaan toch gewoon door. Ik vind dit typerend voor het werken in scrum; als je je flexibel opstelt in bizarre situaties, kun je samen toch heel leuke dingen bereiken en ergens een positieve impuls aan geven.”

Wat voor type klanten kom je tegen?

“Dat is heel divers. We werken onder meer bij de centrale overheid, maar ook bij provincies. Daarnaast heb ik bij de ANWB gewerkt als scrum coach. HPT’s kun je tegenwoordig overal tegenkomen, met name in een complexe onvoorspelbare omgeving waar je niet helemaal zeker weet wat je moet bouwen en hoe je het moet bouwen. Scrum is een manier om om te gaan met unknown unknowns. Scrum is niet geschikt voor plekken die volledig voorspelbaar zijn, zoals in een productieomgeving. Bij Toyota zal je bijvoorbeeld geen scrumteam tegenkomen. Daar is tot op het laatste schroefje alles vastgelegd. Daar kijk je meer naar optimalisatie van productieprocessen en komt Lean om de hoek kijken.”

Hoe ben je scrum master geworden?

“Na een studie bedrijfskundige informatica aan de heao ben ik in 1995 als COBOL-programmeur begonnen bij het toenmalige IP, tegenwoordig is dat Sogeti. Daarna heb ik lange tijd bij een consultancybedrijf gewerkt waar ik analist ben geworden. In 2012 ben ik bij Ordina begonnen en kon ik aan de slag bij RAET als informatie-analist. RAET ging een agile transitie door en ging scrum werken, ik ben toen een tijdje story owner geweest. Vervolgens kwam ik bij Algemene Zaken terecht en daar ben ik gevraagd om scrum master te worden. Ik heb toen ja gezegd, want ik vind het leuk om nieuwe dingen te ontdekken. Een cruciaal moment achteraf, want ik ben toen opnieuw verliefd geworden op het IT-vak. Daarvoor ging het iedere keer om techniek, functionaliteit en systemen. Nu ging het plotseling om mensen en dat is een heel andere invalshoek. Je probeert problemen op te lossen met werkvormen en zaken die de mens verrijken, en dat vind ik gaver dan de systeemkant.”