fbpx
Maryse Bücking over werken bij Ordina

GEO-ICT-team Ordina wint SAFE’s Choice Award tijdens FME hackathon

Een GEO-ICT-team van Ordina, bestaande uit Christel Veefkind, Paul Ruiter, Jeroen Roelofs en Maryse Bücking, heeft onlangs een award gewonnen tijdens de FME Hackathon 2020.

De hackathon werd georganiseerd door Safe Software, de maker van FME, een data-integratieplatform. Maryse Bücking, GEO-ICT-consultant bij Ordina, legt uit wat het team heeft gedaan om de award in de wacht te slepen.

Thema Connections

Het thema van de hackathon was Connections. Verbindingen die in deze tijd des te belangrijker zijn om elkaar te vinden, te helpen en te experimenteren. Er waren twee awards te verdienen: People’s Choice een publieksprijs, en Safe’s Choice, een award die door de medewerkers van Safe wordt gekozen. Ons team is erin geslaagd de Safe’s Choice Award te winnen met een proof of concept (PoC) dat we gemaakt hebben voor de solution ‘Application Connection Finder’!

Het uiteindelijke doel van deze solution is om te bepalen welke onderdelen binnen een applicatie communiceren of gebruik maken van andere onderdelen. Uiteraard kan dat heel ver gaan, vandaar dat we eerst met een proof-of-concept zijn begonnen.

Het doel van deze PoC was:

Als ik een FME custom transformer of FME workspace aanpas, wil ik weten welke FME workspaces ik moet testen om er zeker van te zijn, dat ze nog steeds correct functioneren.

  • Verbindingen vinden tussen workspaces die aangeroepen worden vanuit andere workspaces.
  • Verbindingen vinden tussen custom transformers die aangeroepen worden vanuit workspaces.

Uiteindelijk hebben we bovenstaande weten te implementeren in een werkende solution. Deze solution hebben we dan ook ingediend bij Safe Software als onze inzending.

Positief commentaar

Tijdens het webinar waarin de projecten werden uitgelegd, kregen we positief commentaar vanuit Safe. Zo zei Dale Lutz, één van de oprichters van Safe Software, het volgende over onze solution: “It definitely highlights a shortcoming, pretty amazed by possibilities here. Very insightful.” Ook Mark Ireland, FME Evangelist, was zeer lovend: “This is a fantastic project, it reveals a bit of a gap in FME functionality. The potential is quite incredible.”

Building blocks

We hebben gelijk de keuze gemaakt om de applicatie modulair op te zetten, wmdat we weten dat een applicatie nooit bestaat uit precies dezelfde onderdelen, of altijd op dezelfde manier wordt aangeroepen. Ofwel, we maken stukjes functionaliteit die we als custom transformer opslaan als een soort building blocks. Op basis van de onderdelen binnen je applicatie kun je dan de juiste building blocks selecteren die inzicht geven in jouw specifieke applicatie. Hierdoor wordt het ook schaalbaar en is het mogelijk later nieuwe typen onderdelen toe te voegen.

Daarbij kun je denken aan:

  • FME workspaces aangeroepen vanuit een Angular-applicatie;
  • Databasetabellen die gebruikt worden in ArcGIS-services;
  • Databaseviews die gebruikt worden in FME;
  • Brontabellen die de inhoud van de view bepalen.

Daarmee kun je bij aanpassing van bijvoorbeeld een brontabel, testen of de view nog steeds werkt. Je weet immers welke views je moet testen of welke ArcGIS-service je moet controleren, of die nog steeds objecten weergeeft.