fbpx

Herman, Scrummaster en Agile coach, over werken bij Ordina

Herman Meeuwsen is 53 jaar en werkt sinds april 2017 bij Ordina. Hij is scrummaster en agile coach en momenteel ingezet bij de Nationale Politie als scrummaster van een High performance team.

Waarom heb je voor Ordina gekozen?

Consultancy is écht iets voor mij! Voordat ik bij Ordina werkte, veranderde ik elke 2 à 3 jaar van baan omdat ik dan weer nieuwe uitdagingen zocht. Dat vond ik steeds lastiger om uit te leggen. Die nieuwe uitdagingen vind ik in de consultancy echter voortdurend. Ik heb voor Ordina gekozen vanwege de cultuur: geen dikdoenerij of strak in het pak, lekker informeel maar ook professioneel. Het gaat echt om de inhoud van het werk en kwaliteit leveren. Ook de mensen spraken me erg aan. Ik voelde me meteen thuis en had het idee dat ik hier een netwerk kon opbouwen van gelijkgestemden. En dat is ook zo: we blijven elkaar inspireren door kennis en ervaringen uit te wisselen.

Wat maakt het werk van een scrum master zo interessant?

Als scrummaster van een team moet je steeds kijken wat er nodig is in een bepaalde situatie, of jij daarbij kan helpen, en op welke manier. Elke situatie is anders en bij een project zijn veel verschillende mensen betrokken met ieder hun eigen competenties, voorkeuren, belangen en ambities. In de praktijk betekent dat ik soms een training geef, maar ook individuen of teams coach. Ik denk dat de belangrijkste activiteiten bestaan uit observeren, luisteren, in gesprek gaan, en zo veel mogelijk anderen helpen vanuit dienend leiderschap. De scrummaster kun je zien als een soort katalysator: je brengt een proces op gang en versnelt het, zonder dat je zelf onderdeel van de oplossing bent.

Ik leer zelf nog elke dag en dat houdt me scherp en gemotiveerd.

Hoe helpt een scrum master in een High performance team de klant?

In eerste instantie gaat het erom je team een goede start te geven zodat ze up & running raken. Na de eerste hobbels en groeipijnen blijf je ondersteunen door te kijken wat de volgende verbeterstap als team zou kunnen zijn. Als scrummaster kun je ook belemmeringen in de omgeving zichtbaar maken en op zoek gaan naar mogelijke oplossingen. Zo kan het team lekker doorwerken en blijft het productief. Dat is fijn voor het team zelf, maar ook in het belang van de klant.

Als goede scrummaster durf je ook kritisch te zijn. Naar je eigen team, maar ook naar jezelf. Door steeds het belang van de klant centraal te stellen en je te blijven verdiepen in de omgeving, maak je echt het verschil. Positief-kritisch.

Wat maakt werken in een High performance team zo bijzonder?

Ik heb nu in twee HPT’s gewerkt en beide keren valt me op dat je heel snel een band hebt. Ten eerste heb je dezelfde werkgever, waardoor je bepaalde cultuuraspecten deelt. Ten tweede is er structureel aandacht voor het voorbereiden en begeleiden van zo’n team. Als scrummaster heb je daarin zelf een belangrijke rol, maar er is ook een High performance coach die kan helpen. De samenwerking in zo’n team is daardoor eigenlijk altijd prettig en constructief.

Kun je een praktijkvoorbeeld van je werk noemen?

Toen we in verband met corona opeens allemaal moesten thuiswerken, hadden we een interessante uitdaging met de sprintwisseldag. Die houden we normaalgesproken op locatie, met wel 15 teams en veel gasten over de vloer. Als alternatief heb ik samen met de Product Owner en een paar vertegenwoordigers vanuit de teams de sprintwisseldag online opgezet. Best spannend, maar het bleek een groot succes!

Op locatie was het vaak dringen bij de demo-stands en door de drukte konden collega’s de demo’s niet altijd goed verstaan. Dat speelde allemaal niet online. Iedereen kon prima alle demo’s volgen en via de chat vragen stellen. Nu kunnen er gemakkelijk veel mensen deelnemen, ook omdat er geen reistijd meer mee gemoeid is. De conclusie is dat we op deze manier willen blijven werken, ook als we ooit weer naar kantoor kunnen. 

Wat voor type klanten kom je tegen?

Momenteel werk ik aan een project bij de Nationale Politie. De Nationale Politie is een unieke klant, waar ik me als burger goed mee kan identificeren. Ik heb een groot respect gekregen voor de dienders op straat die steeds weer voor nieuwe uitdagingen staan. Het is een dankbare taak om hen te helpen met goede IT oplossingen.

Hoe ben je scrummaster geworden?

Ik ben mijn loopbaan begonnen als ontwikkelaar en vervolgens een managementfunctie ingerold omdat ik graag werk met mensen, processen en tooling. Coaching ging mij altijd erg makkelijk af, en communiceren kan ik ook vrij makkelijk met iedereen. Met de opkomst van agile werken vervulde ik steeds vaker een agile leiderschapsrol, vaak als ad-hoc scrummaster of als agile coach. Dat past beter bij mij dat een managersrol. Toen ik koos voor de consultancy, heb ik daarom bewust gekozen om scrummaster te worden. Ik heb alle voordelen van interacties met mensen en het verbeteren van samenwerking en processen, zonder de managementtaken die ik minder leuk vind. Bovendien heb ik nu voor het eerst allemaal collega’s die vergelijkbaar werk doen. Door met hen te sparren, blijf ik zelf ook bijleren.

Tot slot, wat maakt je werk zo leuk?

Ik vind het altijd bijzonder om met verschillende mensen samen te werken en om de onderlinge samenwerking te verbeteren. Het heeft alles te maken met communicatie, verwachtingen, cultuur en gedrag. De uitdaging voor mij is om te ontdekken wat het echte probleem is en welke aanpak het beste werkt. Vanuit betrokkenheid en passie voor het vak ga ik steeds op zoek naar nieuwe, passende werkvormen. Daar leer ik zelf nog elke dag van en dat houdt me scherp en gemotiveerd!