fbpx

Het belang van de digitale toolbox 

Goed gereedschap is het halve werk. Dit geldt voor zowel fysieke klussen als voor een digitale klus. Want als je probeert te zagen met een kwast kom je niet heel ver. In deze blog leggen we uit wat het belang is van een goede digitale toolbox.

De term DigiOps Toolbox is geïntroduceerd door Gartner als essentieel onderdeel van Hyperautomation. Het concept Hyperautomation is een aanpak waarbij effectieve automatisering centraal staat. Deze manier van denken zorgt ervoor dat techniek en tools ondergeschikt zijn aan het automatiseringsdoel.

Waarom wordt er dan toch zo op die technische gereedschapskist gehamerd? Want de meeste organisaties hebben al een mooie selectie van technische tools in gebruik. Uit onderzoek blijkt echter dat we precies hetgeen doen wat we eerder hebben aangegeven, namelijk ons gereedschap niet goed gebruiken en niet op de juiste manier combineren met elkaar.

Gartner heeft een selectie gemaakt van de ultieme tools die je tot je beschikking moet hebben. Bij het combineren van deze gereedschappen kun je elke automatiseringsklus effectief aanpakken. Voor al deze technieken geldt dat ze multifunctioneel inzetbaar en makkelijk schaalbaar zijn. Daarnaast zijn deze tools goed met elkaar te verbinden, om juist de meest geavanceerd AI-toepassing tot stand te brengen.

Ordina Digital Toolbox

Laten we een verdiepingsslag maken voor elk van deze uitverkoren technieken. Hoe maak je hier het beste gebruik van en wanneer zet je deze gereedschappen in? Samen doorlopen we alle zes tools en maken we meteen een vertaling van de desbetreffende techniek naar het type tool dat Ordina in zijn kistje heeft liggen. De eerste twee technieken waar we de focus op leggen is Robotic Process Automation (RPA) en Business Process Management Systemen (BPMS).

Robotic Process Automation

RPA wordt vaak gezien als een vervanger voor human duct tape. Hiermee wordt bedoeld dat taken die medewerkers uitvoeren om bepaalde applicaties met elkaar te verbinden, worden vervangen door een robot. Een goed voorbeeld van zo’n taak is het invoeren van data van een applicatie in een andere applicatie. Door dit te automatiseren houdt de medewerker meer tijd over voor taken die waarde opleveren voor de organisatie.

RPA was de laatste jaren de heilige graal voor automatisering. In combinatie met andere technieken is RPA veel krachtiger als integratietool, waarbij (verouderde) applicaties met elkaar communiceren door middel van een bestaande user interface. Hierdoor hoef je dus geen nieuwe integratiesoftware te maken.

Bij Ordina gebruiken we hiervoor verschillende softwarepakketten, zoals Kofax RPA en UiPath.

Business Process Management Systemen

BPMS is software die data verzamelt, organiseert en automatiseert in de vorm van bedrijfsprocessen en waarbij veel interactie met eindgebruiker mogelijk is. Afhankelijk van het type bedrijfsproces dat je wilt omvatten, zijn hierin verschillende vormen. Van een groot platform dat vrijwel alle gewenste functionaliteit out-of-the-box aanbiedt tot laagdrempelige process orchestrators waarvoor meer inrichting en maatwerk nodig is.

Als onderdeel van Hyperautomation is BPSM het hart van de automatisering. Hier vindt de orkestratie van het proces plaats. Dit is belangrijk omdat de kennis en intelligentie van hoe de bedrijfsprocessen lopen veelal in een stoffige werkomschrijving beschreven staan. Om dit toegankelijk en dynamisch te houden, is het belangrijk om deze kennis vast te leggen in je orkestratielaag en dat je het gereedschap het zware werk voor je laat doen.

Ordina heeft de voorkeur voor twee tools die zowel snel in deployment als schaalbaar zijn. Bovendien hebben ze ieder hun eigen communities voor ondersteuning.

Pega is koploper om zaakgericht werken gestandaardiseerd te automatiseren. Pega is een low-code platform, die RPA, Decision Management en systeemintegratie allemaal met zich meeneemt. Pega is interessant voor grote bedrijven die een divers IT-landschap met zich meebrengen en de wens hebben om platformgecentreerd te werken.

Camunda is als open source BPMS een kostentechnisch laagdrempelig platform, waarbij de kracht zit in het open source karakter met veel kant-en-klare libraries. Camunda vergt daarentegen meer programmeerkennis om de functionaliteit te ontwikkelen, al biedt dit zeer ruime flexibiliteit. Camunda is aantrekkelijker voor MBK(+), waarmee je op basis van de microservices architectuur een overkoepelend proces kunt aansturen.

Dit is de eerste deel van onze serie over de tools waar we zo dol op zijn en op vertrouwen voor het leveren van gestroomlijnde automatisering. Meer klusadvies? Lees dan de volgende blog.