fbpx
Ralf Bakker over werken bij Ordina

Meet the expert, Senior SAP Consultant, Ralf Bakker

Als SAP-consultant helpt hij klanten om hun primaire bedrijfsprocessen te ondersteunen en te verbeteren. Maar wat doet een SAP-consultant nu precies en hoe word je dat? Een gesprek met Ralf Bakker, SAP-contant bij Ordina. 

Wat doet een SAP-expert? 

“Ik help klanten met behulp van SAP hun primaire bedrijfsprocessen te ondersteunen en te verbeteren. Om als trusted advisor een klant te kunnen adviseren, moet je behalve kennis van en ervaring met SAPsoftware ook verstand hebben van bedrijfsvoering en de branche waarin het bedrijf actief isHet aanpassen van een SAPsysteem zorgt namelijk vaak ook voor een aanpassing in de bedrijfsvoering. 

Kun je een praktijkvoorbeeld van je werk noemen? 

Op dit moment werk ik bij het ministerie van Defensie aan het project LCC: Life Cycle Costing. De aanleiding voor dit project was een vraag vanuit de Tweede Kamer: wat zijn kosten van een wapensysteem gedurende de levensduur. Een afgeleide daarvan is wat operationele eenheden kosten. Omdat het SAPsysteem van Defensie daarvoor onvoldoende was ingerichtheb ik een model ontworpen en als POC gebouwd op een zandbaksysteem (kopie van productiesysteem). Dit model is goedgekeurd door de defensietop en aanleiding geweest voor uitbreiding van de opdracht: bouw een prototype voor een wapensysteem waaruit alle kosten voor de levensduur zichtbaar zijn te maken. Als wapensysteem is voor de Apachegevechtshelikopter gekozen. Een team van negen man, waaronder meerdere Ordinacollega’s, is nu bezig met het inrichten van de zandbak. We hebben daarover veel contact met de bedrijfsleiding en gebruikers en praten over de aanschaf, het onderhoud, het gebruik, de inzet bij oefening en missie en de afstoting van de Apache.  

Op basis van de verkregen informatie en SAP Best Practices bouwen we vervolgens een representatieve demo en presenteren deze aan bedrijfsleiding en gebruikers. In een ander project wordt door Defensie vastgesteld of en hoe een nieuwe toepassing of aanpassing doorgevoerd wordt. Daarbij wordt ook gekeken naar de effecten op de bedrijfsvoering. En we zijn ook bezig voor de nieuwe versie van SAP: S4HANA. Binnenkort gaan we het prototype ook op dit systeem bouwen. 

Jmoet blijven lerende ontwikkelingen gaan razendsnel.

Hoe ben je SAP-expert geworden? 

Ik ben ooit in 1998 begonnen bij een eindklant die SAP ging implementeren, Inmiddels heb ik meer dan twintig jaar ervaring met het inrichten van SAPsystemen bij zowel kleinere als grotere klantenBij Ordina zijn we nu bezig om eigen zandbaksystemen in te richten waarmee niet alleen nieuwe medewerkers, maar ook de huidige collega’s de gelegenheid krijgen de praktische kant van het vak te laten oefenen. Verder moet je blijven leren: de ontwikkelingen gaan razendsnelvan nieuwe toepassingen binnen bestaand SAPtoepassingen tot nieuwe zaken als Big Data, Security en Predictive AnalyticsVoor de klant wordt certificering steeds belangrijker, dus ook op dat vlak moet je blijven leren. 

Wat nieuw is dat de techniek in de toekomst meer naar de achtergrond verdwijnt. Door ontwikkeling van Best Practices en artificial intelligence wordt het inrichten van een SAPsysteem steeds minder technisch. Tegelijkertijd zie je dat SAPsysteemupdates frequenter plaatsvinden. Voor cloudgebaseerde systemen kan dit elke drie maanden gebeuren. De SAPconsultant van de toekomst moet daardoor steeds meer weten over de impact op bestaande processen van de klant, changemanagement en agile werken. Een kleine verandering aan de voorkant kan onbewust gevolgen hebben aan de achterkant. En dat is iets wat je juist leert door ervaring. 

 Waarom heb je voor Ordina gekozen? 

Iets meer dan twee jaar geleden kwam ik op de Nationale Carrièrebeurs in Utrecht in contact met iemand van Ordina. Dat was een heel leuk gesprek en voor een reden om te solliciteren. Ordina richt zich op de Nederlandse markt, in mijn vorige baan was ik regelmatig in het buitenland wat na een tijdje gaat vervelen. Verder heeft Ordina een aantal interessante klanten, zoals Defensie en Havenbedrijf Rotterdam. 

Wat maakt je werk zo leuk? 

Dat is de afwisseling. Ik overleg veel met mensen, maar daarnaast houd ik me ook bezig met techniek. Als je weet wat je moet doen, dan is de techniek vrij snel te doen. Techniek blijft voor mij echter altijd spannend, vanwege de vele mogelijkheden en de ontwikkelingen. Het werken met mensen brengt weer andere verrassingen met zich mee. Kortom, het werk is altijd boeiend en kent voldoende uitdagingen!