NK Sofware testen met het team ‘The Amazing Grasshoppers’

Op 1 mei was het eindelijk zover. Ter gelegenheid van het 20-jarig bestaan van TestNet werd voor de eerste keer het NK software testen georganiseerd. De Ordina-testers,Erik, Geoffrey, Iris en Stijn, bundelden hun krachten als team om onder de naam ‘The Amazing Grasshoppers’ mee te doen aan het NK Testen. Hieronder lees je hoe ze de wedstrijd hebben ervaren.

Het team voorbereiden en oefenen – Erik Hendrikx

Na de oproep van TestNet voor teams om zich aan te melden werd dit bericht door Geoffrey & Martijn in Slack gepubliceerd, al snel meldde zich een aantal personen. Tijdens een kennismakingsbijeenkomst werden ervaringen gedeeld en werd een voorlopige rolverdeling bepaald. Via een online tool werd gezocht naar een pakkende teamnaam en Iris gebruikte haar ervaring als illustratrice om een viertal gepersonaliseerde Grasshoppers te tekenen. Geoffrey heeft toen aan een van de Test BUM’s gevraagd om te helpen bij de voorbereiding en het verder oefenen en bedenken van een aanpak. Zo kwam Hans Kapteijns op 26 april met de opdracht om Amazon.com te gaan testen. Hierbij mocht ook maar drie uur getest worden. Er werden toch een redelijk aantal bevindingen gedaan. Het testrapport werd on the fly samengesteld en voor de test coverage werd gebruikgemaakt van een mindmap. In eerste instantie op een flip-over, maar later direct online in Coggle. Het voordeel hiervan is dat je samen in één mindmap kan werken.

De start – Stijn Bunschoten

We hebben in ons team geprobeerd scrum te verwerken in de kleine drie uur die we hadden om te testen. Als het op grote schaal werkt, waarom dan niet ook op kleine schaal? Daarom hebben we ‘sprints’ van een kwartier met steeds een kort reflectiemoment aangehouden, om snel te kunnen inspringen op wat we vonden aan bugs en problemen bij het testen. Voor mij werkte dit erg goed, omdat al snel bleek dat het niet lag aan het überhaupt vinden van bugs. Dit waren er zo veel dat die korte testmomenten focus gaven aan de taken die je in korte tijd kon oppakken voor het rapporteren van typen bugs.

Vooral in het begin hebben we een papieren mindmap gebruikt waarin we de belangrijkste functionaliteit beschreven. We hielden deze daarna ook bij in Coggle, zodat het kon fungeren als een soort digitaal scrumbord. Het laatste half uur was vooral gericht op het testrapport, want we hadden in de voorbereiding met Amazon al gemerkt dat het testrapport best wel in de knel komt als je daar niet een half uur voor pakt.

Testen, bugs, testen, bugs – Iris van Blijderveen

Toen we eenmaal in de functionaliteit doken, kwamen we er al snel achter dat er nog veel bugs in het systeem zaten. Onze sprints waren kort en het kwam regelmatig voor dat ik nauwelijks toe kwam aan het stukje waar ik me die sprint op wilde focussen, omdat ik maar bezig bleef met bugs opvoeren. Gelukkig bleek wel dat een hele boel bugs die we hebben gevonden in het aandachtsgebied pasten dat van te voren door de PO was aangegeven. We merkten hierdoor dat het echt lastig was om overal aan toe te komen in zo’n beperkte tijd. Gelukkig waren we begonnen bij de belangrijkste punten en dankzij de mindmap konden we gefocust bezig blijven.

De Eindsprint – Geoffrey van der Tas

Nog dertig minuten te gaan, de druk komt erop. Snel, even, afmaken dat zijn de woorden die vaker vaak gezegd kunnen worden. Maar nee, we houden het hoofd cool en bewaren de kalmte. Onze mindmap met de laatste bugs voorzien, het testrapport afmaken, de conclusie en ons advies opstellen. Maar dit gemak zet zich door en voor we het wisten hadden wij nog maar vijf minuten. De stress schiet erin, we willen nog zoveel. De mindmap moet er nog in, we hebben allemaal een laatste taak, nalezen, mindmap verwerken, laatste stuk tekst aftikken en nog een indruk verwerken op het voorblad. Bam, 20.57. MAAK ER EEN PDF VAN! Op het moment dat ik deze actie start, zegt Stijn: Nog een laatste wijziging! KLAAR? Bijna. KLAAR? Ja! PDF MAKEN, hernoemen en versturen! Snel in de mail zetten en verzenden. Mail verzonden 20.59, precies op tijd!

Conclusie

In de wedstrijd zaten in totaal 23 teams en dus totaal ook 23 testrapporten. Welke zal de beste zijn? Hoe zullen we het gedaan hebben ten opzichte van de forse concurrentie van de andere testbedrijven, bol.com en zelfs de Universiteit van Utrecht?! Wij kijken in ieder geval tevreden terug, met een testrapport dat wel 21 bugs bevatte en dat ook nog op tijd in het postvakje zat. Op de 15 mei horen wij op het TestNet event of wij in de top 3 zijn geëindigd.

Check het filmpje van het NK Testen op YouTube.