fbpx
Lyssa Adkins

On the edge of change?

Lyssa Adkins te gast bij Ordina Scrum Master Meetup

Op uitnodiging van de Ordina Scrum Masters MeetUp nam Lyssa Adkins, agile coach en leadership thoughtleader, op woensdag 16 en donderdag 17 februari een groep van ruim 100 deelnemers mee in de Edge Theory of Change als handvat om met de 3 dimensionale verandering om te kunnen gaan.

Een model waarmee we ons bewuster kunnen worden van op handen zijnde verandering en wat dat met ons doet. Gedrag wat we bij onszelf of anderen zien als weerstand of onbegrip, vindt vaak zijn oorzaak in een verandering waar we tegenaan hikken – een drempel, kantelpunt.. een ‘edge’. Je hier expliciet bewust van worden en dat vervolgens ook aangrijpen om een concreet experiment in te richten wat helpt bij het omgaan met of gerichter versnellen van de verandering.

Volgens Lyssa Adkins is het feit dat we in een VUCA (Volatility, Uncertain, Complexity, Ambiguity) wereld leven inmiddels een bekend en geaccepteerd gegeven in de agile wereld. Maar gezien wat er in 2020 is gebeurd  voelt dat enigszins gedateerd aan. Harvard Business Review gaat inmiddels een stap verder en meldt dat het nieuwe normaal wat betreft verandering zich kenmerkt in 3 dimensies: perpetual (verandering is continue), pervasive (verandering raakt altijd meerdere aspecten van onze maatschappij of leven tegelijkertijd) en exponentieel (verandering zelf versnelt steeds sneller).

De zeer interactieve sessie die Lyssa, samen met coaching collega’s van Ordina, ontwierp en faciliteerde, was zelf qua vorm ook een experiment. Ontevreden over de daadwerkelijke impact na het aanhoren van vele inspirerende keynotes probeerde Lyssa een nieuwe vorm uit. Hierbij werd de eerste dag het model gepresenteerd en paste we het in breakouts op onszelf toe. De dag erna was een integratie sessie om ruimte te geven aan de vragen, ideeën en inzichten die vaak pas na een nacht slapen naar boven komen. Vervolgens nam ze ons ook nog een stap dieper de materie in om te laten zien hoe de Edgy Theory toepasbaar is binnen onze eigen teams en organisaties.

Het bleken twee zeer inspirerende bijeenkomsten in een reeks terugkerende sessies vanuit de nog steeds groeiende Ordina MeetUp voor Scrum masters en coaches. In deze groep delen collega’s en klanten op interactieve wijze kennis met elkaar over thema’s als cultuur en gedrag. Thema’s die een belangrijke rol spelen bij het inrichten en ontwikkelen van High performance teams en organisaties. Zo blijven we Ahead of change voor en samen met onze klanten.