fbpx

Ordina-team werkt mee aan opschaling Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding

Het programma Nieuwsuur heeft gisteravond aandacht besteed aan de opschaling van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Een team van Ordina onder leiding van Paul Kooistra heeft de IT, huisvesting en facilities voor het LCPS ingericht en opgeleverd. LCPS is een onderdeel van de hele crisisopschaling. Het Landelijk OpschalingsTeam Corona maakte vandaag bekend dat vanaf morgen weer wordt gestart om ook bovenregionaal te zorgen voor patiëntenspreiding. Het LCPS is gevestigd in Zeist, in het gebouw van de Landelijke Meldkamer Samenwerking.

Voorbereidingen tweede golf

In de afbouw van de eerste golf zijn alle voorbereidingen al getroffen om een tweede golf op te vangen. Daarbij zijn in juli al complete opschalingsruimtes ingericht. Twee weken geleden is het team al begonnen alles nogmaals te testen; deze week is de commandostructuur ingericht, en zijn de mensen opgeleid. In totaal zijn er nu een 300 werkplekken ingericht voor crisisbeheersing en -besturing, met in totaal al zes ingehuisde partijen.

De activiteiten van het coördinatiecentrum hebben de afgelopen maanden op een laag pitje gestaan, maar het centrum gaat vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen weer open. Op een nieuwe locatie in Zeist zit vanaf woensdag 09.00 uur een team klaar dat de bezettingen in ziekenhuizen in de gaten houdt en zo nodig patiënten verdeelt. Hiermee wordt hopelijk voorkomen dat de reguliere zorg in gevaar komt.